Freelancing-ul a devenit un magnet pentru tot mai multe persoane în ultimii ani. Acest lucru se datorează faptului că evoluțiile uriașe ale tehnologiei ne permit să lucrăm de oriunde dorim, de acasă, dintr-un restaurant sau chiar de pe o plajă însorită. Pentru cei care își doresc un program de lucru mai flexibil, care vor să fie provocați de proiecte diferite și interesante, vă voi dezvălui tot ce înseamnă munca freelance în România.
Ce este freelancing-ul?
Termenul „liber-profesionist” provine din limba engleză „freelance„, care înseamnă lucrător independent. Un freelancer se deosebește de un loc de muncă cu normă întreagă (8 sau 9 ore pe zi) prin faptul că nu există o relație de raportare între freelancer și compania pentru care lucrează.
Un freelancer este, prin urmare, orice fel de persoană, orice fel de angajat care lucrează în afara personalului companiei. Freelance în România înseamnă, cu alte cuvinte, o căutare independentă de clienți și o prestare exclusivă de muncă.
Citeste si Adobe FireFly: Gratuit sau cu cost? 🧐 Răspunsurile AICI!
Dacă vă interesează să lucrați ca freelancer în România trebuie să știți că aceasta poate fi o bună oportunitate de a câștiga bani mai ales pentru acele persoane care au obiceiul de a călători mult sau care decid să se stabilească într-o altă țară.
Munca în regim de liber profesionist este un lucru din ce în ce mai răspândit în țara noastră, din ce în ce mai apreciat, odată cu dezvoltarea tehnologiei care permite oamenilor să facă multe dintre locurile de muncă ce necesitau prezența fizică într-un birou sau locuri de muncă ce nici măcar nu existau în urmă cu 10-15 ani.
Munca Freelance în România este un mod de a câștiga bani, este un job ca oricare altul.
Fiind propriul dumneavoastră șef, un echilibru perfect între viața profesională și cea privată este principalul avantaj pentru un freelancer.
Freelancing-ul nu implică granițe geografice. Cu alte cuvinte, oportunitățile de angajare se înmulțesc, la fel ca și potențialele surse de venit.
Noțiuni de bază și locuri de muncă populare
În esență, un loc de muncă independent este un loc de muncă în care o persoană lucrează pentru sine și nu pentru o companie. Semnificația noțiunii de freelancer este extrem de largă. Atunci când căutați un loc de muncă ca freelancer, există mulți termeni de care trebuie să țineți cont.
Acești termeni vă pot ajuta să găsiți locuri de muncă ca freelancer și sunt, de asemenea, folositori atunci când vă descrieți pe dumneavoastră și munca pe care o faceți potențialilor clienți.
Fie că sunteți un expert în tehnologie, un designer sau un scriitor, există multe proiecte care sunt destinate unui liber-profesionist.
Freelance în România – Locuri de muncă populare
Redactor
Redactarea de texte este una dintre cele mai fezabile opțiuni pentru un freelancer. În calitate de redactor freelancer, aveți posibilitatea de a compune mai multe tipuri de conținut.
Texte publicitare, recenzii, articole SEO și multe alte tipuri de conținut optimizat, concepute pentru a atrage interesul cititorilor.
Designer web sau dezvoltator web
Un proiectant web își ajută clienții să realizeze site-uri web care să răspundă unor nevoi specifice. Uneori, rolul acestora se poate extinde și la actualizarea site-urilor web existente. Această industrie este ideală pentru orice persoană care are cunoștințe de specialitate și este inventivă.
Dacă sunteți interesați de o carieră în web design, vă pot recomanda câteva site-uri, cum ar fi:
Editor
Editarea constituie o activitate independentă destul de eficientă. Dacă stăpâniți bine o limbă străină, cum ar fi engleza, spaniola sau germana, precum și gramatica, ortografia și stilul de scriere, atunci veți găsi o mulțime de articole de corectare și editare pe care le-au scris alte persoane. Editorii online au adesea sarcina de a coordona diferite lucruri, cum ar fi reviste și publicații.
Fiecare companie are nevoie de o prezență online puternică. Pentru a ține pasul cu ea este nevoie de timp și efort, nu toate companiile au o echipă de marketing care să le ajute în acest sens. Dacă sunteți familiarizat cu platformele de social media, cum ar fi Tik Tok, FaceBook, Twitter, Instagram, PunkPanda etc., un job de marketing social media freelance ar putea fi cel mai potrivit pentru dumneavoastră.
Cum să începeți munca freelance în România ca începători?
Dacă ești interesat de munca freelance în România trebuie să știți în primul rând că atunci când vă decideți să vă oferiți serviciile va trebui să dați dovadă de profesionalism, rapiditate și un preț accesibil, care să fie în raport cu calitatea serviciilor oferite.
Primul pas în noua dumneavoastră viață de freelancer este să stabiliți cu exactitate care este oferta pe care o oferiți, poziționarea afacerii dumneavoastră și valorile pe care doriți să le transmiteți. Sfera de acțiune trebuie să vă fie perfect clară, astfel încât să vă puteți explica activitatea într-o frază simplă.
Stabiliți prețuri accesibile pentru serviciile dumneavoastră. Un preț prea mic va face ca o persoană să pună la îndoială calitatea serviciilor pe care le oferiți, în timp ce un preț prea mare vă va afecta credibilitatea. Pentru a stabili un preț corect, uitați-vă la prețurile concurenților dumneavoastră.
Profitați de rețelele sociale, mai ales atunci când sunteți la început de drum pe piață. Acestea reprezintă un avantaj esențial de care trebuie să profitați din plin pentru a vă face cunoscut și pentru a vă face publicitate.
Ce îi atrage pe oameni să lucreze pe cont propriu?
De ce vrea toată lumea să fie liber profesioniști?
Din ce în ce mai mulți oameni aleg să lucreze pe cont propriu. Freelancerii pot fi găsiți în toate sectoarele: economie, consultanță, traduceri, scriere, IT, fotografie. Principalul motiv pentru care mulți oameni doresc să lucreze ca liber-profesioniști este că își pot organiza timpul așa cum doresc, sunt propriul lor șef.
În cuvântul freelance există cuvântul „liber„. Promisiunea libertății este o sursă de atracție pentru mulți oameni, iar cei mai mulți dintre aceia care aleg să lucreze ca freelancer în România o fac pentru că își doresc mai multă flexibilitate.
Oamenii își doresc să facă freelance deoarece își doresc flexibilitate sau deoarece nu se simt respectați ca angajați și sunt convinși că pot mai mult.
Adevărul este că cel puțin unul din doi freelanceri au pornit la drum pe cont propriu deoarece este un stil de viață care îți oferă flexibilitate sau libertate. Libertatea de a lucra cu clienții pe care ți-i dorești și cu care cu siguranță împarți o serie de valori importante.
Munca Freelance în România – Beneficii și Dezavantaje
Ca orice alt loc de muncă, freelancing-ul vine cu partea sa de avantaje și dezavantaje. Cunoașterea acestora vă va permite să vă descurcați mai bine în această industrie.
Beneficiiile freelancing-ului
Munca Freelance în România este însoțită de o mulțime de beneficii.
În primul rând, în calitate de freelancer, aveți o autonomie totală în organizarea activității. Vă puteți alege liber proiectele și colaboratorii. Remunerarea variază în funcție de fiecare proiect în parte.
Puteți lucra de oriunde doriți.
Un freelancer are o mare libertate în ceea ce privește programul, dar și în ceea ce privește locația. Ei au posibilitatea de a lucra de oriunde, atâta timp cât au un laptop și o conexiune la internet. În plus, există posibilitatea de a se împlini, de a valorifica o pasiune, un hobby, fotografia, de exemplu.
Puteți economisi timp prețios.
Cu alte cuvinte, deplasarea cu mașina spre și de la birou consumă mult timp, mai ales dacă locuiți într-un oraș mare.
Dezavantajele freelancing-ului
Principalul dezavantaj al unui freelancer este în ceea ce privește managementul. În calitate de freelancer, trebuie să vă gestionați afacerea complet singur. Va trebui să gestionați partea comercială, partea de producție, partea juridică, marketingul, contabilitatea și facturarea.
Diferențe între munca freelance în România și un loc de muncă cu normă întreagă
În cazul în care optați pentru freelancing, trebuie să știți că venitul dumneavoastră se poate schimba de la o lună la alta, în funcție de proiectele și colaborările pe care le aveți. Acest lucru este evitat dacă aveți un loc de muncă cu normă întreagă, cu un contract individual de muncă.
Cu alte cuvinte, venitul nu este constant, ceea ce poate fi o problemă atunci când solicitați un împrumut de la o bancă, de exemplu. Dacă optați pentru a lucra ca freelancer în România, trebuie să vă asigurați că obțineți aproximativ același venit pe o perioadă mai lungă de timp.
Un freelancer nu are acces la aceleași beneficii ca o persoană care lucrează cu normă întreagă, cum ar fi zilele libere plătite sau contribuțiile la pensie. Cu toate acestea, un liber-profesionist are posibilitatea de a contribui la un sistem de pensii facultative.
Abilitățile necesare pentru a deveni freelancer
Activitatea de freelance în România a evoluat foarte mult în ultima vreme și, ca urmare, este important să deveniți un bun freelancer pentru a reuși. Companiile apelează din ce în ce mai mult la freelanceri pentru anumite sarcini sau proiecte și se bazează foarte mult pe competențele acestora.
Care sunt abilitățile necesare pentru a deveni un freelancer de succes în România?
Vă voi explica imediat.
Trebuie să stăpâniți bine domeniul în care veți colabora.
Prima abilitate necesară pe care trebuie să o dețineți pentru a deveni freelancer este să stăpâniți bine domeniul în care urmează să lucrați. Nimeni nu vrea să lucreze cu cineva care nu-și face bine treaba. Atunci când un client vă încredințează un proiect, acesta se așteaptă să faceți o treabă foarte bună, pentru care vă plătește.
Dacă vreți să fiți cunoscut ca freelancer, trebuie să oferiți servicii de calitate. Căutați mereu să vă îmbunătățiți și să vă dezvoltați abilitățile.
Trebuie să aveți un simț al organizării.
Ceea ce vă face să fiți un bun freelancer nu este doar calitatea muncii dumneavoastră, ci și disciplina dumneavoastră. Pentru a răspunde corect la nevoile și cerințele clienților, trebuie să fiți cât mai organizat.
Puteți folosi un caiet pentru a nota diferitele sarcini pe care le aveți de făcut. Există, de asemenea, aplicații pe care le puteți folosi în acest scop.
Trebuie să fiți independenți.
Pentru a deveni un bun freelancer este nevoie, de asemenea, de un anumit nivel de autonomie. Acest lucru este esențial, deoarece nu lucrați sub presiunea unui șef care vă suflă constant în ceafă și fără compania colegilor.
Pentru o muncă de calitate trebuie să puteți să vă gestionați singur, luând deciziile importante. Autodisciplina este extrem de importantă. La toate acestea se adaugă o rigoare asiduă pentru a nu pierde din vedere obiectivele de atins.
Trebuie să respectați termenele limită.
Respectarea termenelor este sinonimă cu fiabilitatea. Dacă nu respectați termenele, nu veți primi comenzi. Trebuie să vă respectați întotdeauna angajamentele față de colaboratorii dumneavoastră dacă doriți ca aceștia să revină la dumneavoastră pentru alte proiecte.
10 site-uri specializate unde vă puteți testa cunoștințele tehnice
De când mi-am început călătoria de testare a diferitelor site-uri și aplicații concepute pentru a câștiga un ban pe internet, am găsit și unele dispuse să colaboreze cu persoane care vor să lucreze pe cont propriu.
În rândurile de mai jos vă voi prezenta câteva site-uri care oferă joburi de freelancer, și anume:
- TopTal;
Acestea sunt doar câteva dintre cele pe care le-am testat până acum. Această listă este cu siguranță mult mai extinsă și voi încerca în viitor să vă aduc și alte site-uri cu care să colaborați.
Sunteți gata să începeți munca ca freelancer în România?
Vă atrage din ce în ce mai mult dorința de a deveni freelancer, dar cum faceți rost de clienți?
În primul rând, oamenii trebuie să știe că sunteți freelancer. Începeți prin a vă crea un site de prezentare personală unde să încărcați portofoliul de proiecte anterioare sau să scrieți despre ele, să arătați mărturii ale clienților despre dumneavoastră, să oferiți cât mai multe detalii despre serviciile pe care le oferiți și prețul acestora.
Înainte de a începe să lucrați ca freelancer, încercați să vă documentați. Începeți prin a vorbi cu freelanceri, citiți și puneți întrebări, cât mai multe întrebări. Apoi, inspirați-vă din ceea ce fac alții și nu lăsați ca frica să fie un argument pentru a nu face ceva ce vă doriți cu adevărat să faceți.
Asigurați-vă că aveți o anumită sumă de bani pusă deoparte (pentru a trăi timp de două-trei luni dacă nu câștigați nimic în acest timp), dar este posibil să aveți și șansa de a câștiga bani după doar o lună de muncă.
Este esențial să știți ce vă place și ce nu vă place, pentru ce proiecte v-ați potrivi mai bine și cu ce clienți ați rezona mai bine.
Cu acest articol sper să fi răspuns la cele mai importante întrebări despre jobul de freelancer. Oricare ar fi motivele pentru care vă schimbați statutul profesional, nu uitați că, în momentul în care alegeți să lucrați ca freelancer în România, deveniți propriul manager.
Freelancing-ul este un job care poate fi învățat cu un minim de organizare și deschidere. Depinde de dumneavoastră cum vă promovați, cum vă găsiți clienții și cum vă asigurați că sunteți plătit corect pentru munca pe care o faceți.
Vă mulțumesc.