Ce este SEO? Optimizarea motoarelor de căutare pe înțelesul tuturor

0
(0)

Doriți să creați un blog de afaceri sau un blog personal? Cu siguranță ați auzit de optimizarea SEO, o strategie recomandată pentru a aduce trafic pe site-ul dvs. Dar nu sunteți atât de sigur cum funcționează și unde trebuie să vă concentrați atenția pentru a reuși. Sper că acest articol vă va ajuta să înțelegeți cum funcționează SEO și cum puteți obține rezultatele dorite.

Care sunt termenii necesari pentru a înțelege SEO?

Pentru cei care sunt la început de drum, este recomandat să cunoască anumiți termeni folosiți în cadrul acestei activități.

Acești termeni sunt următorii:

  • SEO;

SEO înseamnă optimizarea conținutului pentru motoarele de căutare, precum Google, Bing, Yahoo și așa mai departe.

  • SERP;

SERP semnifică pagina de rezultate care apare ca urmare a unei cereri de căutare din partea unei persoane;

  • trafic organic;

Traficul organic este acel trafic natural, care nu necesită bani pentru a fi obținut. Acest trafic se câștigă în mod natural prin realizarea unui conținut unic și de calitate.

  • trafic plătit;

Traficul plătit este acel trafic generat prin intermediul anunțurilor de publicitate;

  • url-ul canonic;

Pentru o experiență mai bună, un utilizator ar trebui să meargă la adresa principală a site-ului dvs. Așadar, URL-ul canonic este cea mai bună adresă a site-ului unde diferite persoane pot găsi toate informațiile de care sunt interesate.

  • Indicator KPI;

Indicatorul KPI este un instrument eficient prin care se măsoară nivelul de eficiență al unei companii în raport cu obiectivele sale. Compania trebuie să înțeleagă care sunt obiectivele și cum pot fi atinse acestea.

  • spiders (păianjeni) sau crawlers (târâtori);

Acestea sunt programe speciale („bots”), al căror scop principal este de a aduna date despre toate site-urile din mediul online. Aceste informații vor duce la indexarea lor, cu alte cuvinte, vor apărea în motoarele de căutare.

Ce este SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare)?

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) presupune optimizarea traficului spre site-ul dvs. web, atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ. Îmbunătățirea cantitativă și calitativă se realizează prin intermediul rezultatelor organice ale motoarelor de căutare.

Citește și Ce modalități sau sfaturi sunt recomandate pentru a face bani din Tik Tok?

Totul se reduce la poziționarea „organică„, aceasta fiind și principala diferență dintre SEO și publicitatea plătită. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să plătiți bani pentru a fi în acel spațiu.

Cu alte cuvinte, conținutul online este optimizat astfel încât motoarele de căutare precum Google sau Bing să îl afișeze în partea de sus a paginii sau de câte ori cineva caută ceva.

informații optimizare SEOPin

Care este rolul optimizării SEO?

Calitatea traficului către site-ul dumneavoastră este foarte importantă. Prin urmare, rolul optimizării SEO este de a îmbunătăți considerabil cantitatea și calitatea traficului primit. Mai bine spus, SEO ne oferă oportunitatea de a ne conecta cu cel mai relevant conținut potrivit cererilor de informații adresate motoarelor de căutare. Așadar, SEO este benefic atât pentru consumatori, cât și pentru afaceri.

Așadar, trebuie să analizăm mai întâi această definiție pentru a înțelege semnificația reală a conceptului SEO:

  • Nivelul de calitate a traficului;

Este adevărat, puteți atrage toți vizitatorii din lume. Problema apare atunci când aceștia vă vizitează site-ul pentru că Google vă consideră o sursă de informații relevante pentru calculatoarele Microsoft (un exemplu), când în realitate sunteți un pomicultor care vinde cireșe dulci. În această situație, nu aveți cum să oferiți seriozitate și calitate în ceea ce privește traficul dumneavoastră.

  • Importanța cantității de trafic;

În momentul în care aveți acces la persoanele potrivite în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare sau ”SERP” (search engine results page), atunci puteți spune că traficul dvs. s-a îmbunătățit considerabil. Cu alte cuvinte, cu cât aveți mai mult trafic, cu atât va fi mai benefic pentru dumneavoastră.

  • Trafic sau rezultate organice;

În multe pagini SERP, publicitatea reprezintă un segment foarte important. Traficul organic este definit drept întregul trafic pentru care nu trebuie să plătiți. De aceea, este foarte important să ne optimizăm conținutul pentru a profita din plin de avantajele rezultatelor organice.

trafic plătit sau trafic organicPin
Trafic plătit – Trafic organic

Ce sunt SERP-urile?

SERP-urile sunt paginile de rezultate ale motoarelor de căutare. Sau mai bine spus, SERP poate fi explicat ca fiind răspunsul GOOGLE la o interogare de căutare a unei persoane, indiferent de domeniul de activitate al acesteia. În mod normal, aceste pagini SERP vor afișa rezultatele căutărilor organice. Aici putem include anunțurile Google, rezultatele video, Featured Snippets sau Knowlodge Graphs.

Citește și Perfmatters – Configurare și optimizare a performanței pentru WordPress

Atunci când introduceți ceva în caseta de căutare Google, veți obține paginile de căutare care corespund cel mai bine căutării dvs. Aceste pagini sunt paginile SERP.

Cum se optimizează site-ul dumneavoastră pentru SEO?

Pentru o optimizare mai precisă a conținutului dvs., motoarele de căutare precum Google sau Bing utilizează un număr de peste 200 de indicatori de poziționare. În trecut, acest număr era mult mai mare, până la 10.000.

Scanarea site-ului cu programe speciale numite ”spiders” sau ”crawlers

Înainte de a putea fi clasificat conținutul site-ului dvs., motorul de căutare Google trebuie să știe despre acesta. În acest scop, acesta dispune de niște programe speciale cunoscute sub numele de ”spiders” sau ”crawlers”.

Citește și O modalitate sigură prin care puteți face bani cu Paidverts (dovezi de plată)

Descoperirea de conținut nou online se face prin mai multe modalități. Dar cea mai importantă metodă folosită este prin intermediul acestor programe ”spider”.

De ce sunt ele atât de importante?

Sunt importante pentru că Google analizează legăturile de la paginile pe care le cunoaște deja către alte pagini pe care nu le-a descoperit încă.

Haideți să luăm un exemplu. Să presupunem că site-ul dvs. are un ”backlink” de la un site care a fost indexat de Google. Atunci când site-ul indexat este verificat, Google va descoperi link-ul către site-ul dumneavoastră. Ca urmare, acesta va fi indexat și va apărea în paginile de căutare Google. În cele din urmă, toate aceste acțiuni vor conduce la descoperirea altor pagini de pe site-ul dvs.

Aspecte care pot bloca aceste programe sa descopere site-ul dvs

Pentru o optimizare cât mai corectă a conținutului dvs., este necesar să cunoaștem acele aspecte care pot fi dăunătoare pentru site-ul dvs.

  • Nivelul de calitate al legăturilor interne;

Optimizarea SEO se concentrează foarte mult pe link-urile interne. Prin urmare, acele site-uri, care nu au astfel de link-uri interne, nu vor fi verificate sau indexate.

  • Legături interne cu eticheta ”nofollow”;

Legăturile cu eticheta ”nofollow” informează programele de tip spider sau crawler că nu trebuie să fie indexate. Prin urmare, este important să nu folosiți aceste etichete pe linkurile pe care doriți să fie indexate de Google.

  • Pagini web cu eticheta ”noindex”;

Utilizarea etichetei ‘‘no index” în paginile web va determina excluderea acestora din indexul Google.

Să presupunem că paginile dvs. web au legături interne către alte pagini web cu eticheta ”no index”. În acest caz, există posibilitatea ca acestea să fie excluse din indexul Google. Cu alte cuvinte, aceste pagini nu vor fi descoperite de Google.

  • Blocarea paginilor web în robots.txt;

Ce este robot.txt?

Robot.txt este un fișier text care conține informații pentru Google despre locurile în care site-ul dvs. web poate fi accesat sau nu. Dacă blocați anumite pagini web în acest fișier txt, atunci Google nu le va putea accesa. Astfel, acestea nu vor fi indexate.

Adaptabilitate la dispozitivele mobile sau ”mobile-friendly”

Traficul rezultat de pe dispozitivele mobile a devenit un factor vital pentru optimizarea corectă a site-ului dvs. web.

Mai mult de 70% din căutările în motorul de căutare Google provin de pe dispozitive mobile. Interesant este că acest număr are o tendință de creștere de la an la an.

Citește și Ce este marketingul afiliat?

Un alt fapt relevant este că marea majoritate a consumatorilor vor renunța la vizualizarea unui site web dacă acesta nu este optimizat pentru dispozitivele mobile.

Cu alte cuvinte, există riscul ca aceștia să renunțe sau să folosească butonul „înapoi” dacă o versiune desktop este utilizată pe un dispozitiv mobil.

Sunteți curios dacă site-ul dvs. este optimizat pentru a funcționa pe dispozitive mobile?

Dacă răspunsul este da, atunci puteți utiliza instrumentul pus la dispoziție chiar de Google.

Mobile Friendly SEO verificarePin
Verificare Mobile Friendly

Viteza de accesare a paginii

Am stabilit deja că este recomandat ca site-ul dvs. să fie optimizat pentru dispozitivele mobile. Un alt aspect important este viteza de încărcare a site-ului dumneavoastră.

Viteza de încărcare a site-ului este un indicator important pentru o poziție mai bună în paginile de căutare Google.

Poate vă întrebați de ce? Totul se rezumă la satisfacția utilizatorului, indiferent de tipul de dispozitiv utilizat.

Citește și Cel mai bun site de criptomonede (dovezi de plată)

Cu siguranță, ați dat click pe un site care se încarcă foarte încet. Oare cât timp ați pierdut așteptând ca acesta să se încarce complet? Ați fost satisfăcut? Eu cred că nu. În mod sigur ați renunțat și ați trecut la următorul site.
Ce poate fi spus despre site-ul care se încărca foarte greoi? Acel site a pierdut un potențial cumpărător sau un vizitator serios.

Pentru a verifica viteza de încărcare a site-ului dvs. web, puteți utiliza, de asemenea, un instrument pus la dispoziție de Google.

Acesta este instrumentul Pagespeed Insights.

verificare viteza încărcare sitePin
Viteza de încărcare test

Ce este intentia de cautare al utilizatorului?

Înainte de a scrie o postare sau un articol, vă recomand să faceți o mică cercetare a cuvintelor cheie pe care doriți să le găsiți în motorul de căutare Google.

Pentru a face o căutare pe Google, pur și simplu introduceți cuvântul pentru care doriți să vă poziționați.

Citește și Bani online din reclame cu PTCShare (dovezi de plată)

Rezultatele oferite de Google se concentrează pe motivul acelei căutări. În funcție de acel motiv, vor fi afișate diferite rezultate care sunt recomandate pentru vizualizare.

Prin urmare, se poate spune că intenția de căutare este considerată ca fiind obiectivul principal al unei persoane atunci când realizează o căutare a unui termen într-un motor de căutare.

Backlink-urile sau link-urile externe pot fi comparate cu voturile de încredere de pe alte site-uri. Pentru o clasare mai bună, aveți nevoie de cât mai multe backlink-uri.

Practic, aceste linkuri informează motoarele de căutare asupra faptului că conținutul respectiv este valoros și merită să fie accesat de cât mai mulți oameni. Ca urmare, acesta este demn de o poziție mai bună în paginile de căutare.

Dar, un aspect trebuie cunoscut cu privire la backlink-uri. Este foarte importantă calitatea acestora. Cu alte cuvinte, un ”backlink” de la un site de renume este cu mult mai valoros decât 100 de backlink-uri de slabă calitate obținute de pe site-uri mai puțin cunoscute.

Pentru a înțelege importanța acestor legături externe sau backlink-uri, voi prezenta un alt exemplu.

În orașul dumneavoastră există un restaurant pe care nu l-ați mai vizitat niciodată. Cu toate acestea, nu știți dacă merită să vă petreceți timpul liber în acest restaurant. Aveți nevoie de opiniile altor persoane care au mâncat la acest restaurant.

Dacă găsiți mai multe persoane care recomandă acest restaurant, atunci sunteți convins că serviciile sunt de o calitate superioară. Dacă mai multe persoane, care nu s-au întâlnit niciodată înainte, au recomandat acest restaurant, acesta este un vot de încredere.

Calitatea conținutului

Optimizarea SEO nu este o treabă ușoară. Este nevoie de mult efort pentru a obține un trafic de calitate sau pentru a oferi site-ului dvs. o vizibilitate ridicată.

Dar, acest lucru poate fi realizat prin realizarea unui conținut de calitate. Nu se poate realiza dacă nu vă angajați să produceți în mod constant conținut optimizat pentru SEO.

Rețineți că algoritmii Google se schimbă în mod constant. Acest proces urmărește să ofere servicii sau rezultate relevante într-un timp foarte scurt.

Prin urmare, pentru a ține pasul cu aceste schimbări, conținutul dvs. trebuie să ofere avantaje tuturor persoanelor care sunt în căutare de răspunsuri.

Pentru a furniza conținut de calitate, trebuie să luați în considerare următoarele aspecte:

  • conținutul informativ;

În funcție de subiectul ales, trebuie să oferiți cât mai multe detalii utile. Dacă scrieți pe blog despre un restaurant, atunci este recomandabil să oferiți informații despre locație, orele de deschidere, datele de contact sau alte evenimente care au loc la restaurant.

  • Un conținut mai valoros decât pe alte site-uri;

Încercați să oferiți un punct de vedere diferit asupra subiectului, care să fie mai valoros decât pe alte site-uri similare.

  • Credibilitate ridicată;

Puteți construi credibilitatea prin conținut unic, link-uri sau recenzii de la cei care au interacționat cu conținutul dumneavoastră. Acest lucru va duce la o îmbunătățire a încrederii și reputației dvs. online.

  • Conținut unic și de calitate;

Evitați să copiați conținut de pe alte site-uri doar de dragul de a publica articole. Conținutul dvs. trebuie să fie unic pentru a oferi o experiență bună vizitatorilor dvs.

  • Conținut interactiv.

Ideea este următoarea, vizitatorii site-ului dvs. trebuie să aibă un motiv să se întoarcă.

Interacționați cu cititorii dumneavoastră

De ce ar trebui să se întoarcă pe site-ul dumneavoastră?

Ați ghicit. Site-ul dvs. trebuie să ofere conținut cu care cititorii pot interacționa. Se recomandă puțină culoare, imagini vii. Reclamele pot fi privite ca un factor care poate reduce plăcerea de a vă vizita site-ul. De asemenea, putem include greșeli gramaticale sau efecte vizuale care sunt afișate pe site. Toate acestea sunt considerate factori care pot contribui la nivelul de interacțiune al vizitatorilor dumneavoastră.

Ce este sitemap.xml?

Cu acest instrument Sitemap.xml, veți contribui semnificativ la modul în care Google sau Bing (motoarele de căutare) vor înțelege cum funcționează site-ul dvs. web și ce conținut aveți pe el.

Pentru a înțelege cum funcționează site-ul dvs., Google are nevoie de o hartă.

Ce este sitemap.xml?

Exact, sitemap.xml este o hartă a site-ului dvs. web. Pe această hartă sunt incluse toate adresele paginilor web ale site-ului dvs. Motoarele de căutare au nevoie de aceste hărți pentru a descoperi ce conținut aveți și cum îl pot accesa.

Aceste hărți oferă, de asemenea, suport pentru programele spider de indexare a site-urilor cu următoarele caracteristici:

  • sute de pagini sau chiar mii de pagini;
  • adăugarea regulată de pagini sau postări noi;
  • actualizarea conținutului pentru paginile deja indexate;
  • pagini care conțin prea puține linkuri interne sau linkuri interne de slabă calitate;
  • lipsa de backlink-uri de calitate de la site-uri de renume (cu experiență).

Ce este SEM? Care este diferența dintre SEO și SEM?

Ambele sunt considerate strategii menite să ajute site-urile web să apară în paginile de căutare sau SERP.

  • SEO (Search Engine Optimization)
  • SEM (Search Engine Marketing)

Principala diferență dintre cele 2 concepte este legată de strategia utilizată pentru a obține o poziție cât mai înaltă în paginile de căutare. Astfel, SEO folosește strategii organice pentru clasarea în paginile de căutare, în timp ce SEM recurge la strategii cu plată.

Pentru această strategie, cel mai frecvent utilizat furnizor de căutare este Google Ads, fostul Google Adwords.

Diferite companii folosesc Google Ads pentru a derula campanii publicitare, concentrându-se pe anumite cuvinte cheie care corespund produselor, serviciilor sau domeniului de activitate în care activează.

Aceste 2 strategii au elemente comune. Un brand de renume poate utiliza ambele strategii pentru a fi prezent în paginile de căutare. Scopul ambelor strategii este de a obține vizibilitate și trafic către site-ul web.

Pentru a utiliza ambele concepte, trebuie să vă cunoașteți publicul. Este important să înțelegeți comportamentul, nevoile și ceea ce caută publicul dvs.

black hat SEO white hat SEOPin

White Hat SEO versus Black Hat SEO

V-ați configurat site-ul web și ați trecut la măsurile de optimizare SEO. În acest univers al optimizării continue, există multe concepții sau strategii greșite.

Cu siguranță ați urmărit diverse filme americane cu cowboy, în care personajul principal (pozitiv) poartă o pălărie albă, iar răufăcătorul una neagră. Pornind de la această idee, White Hat SEO este un pachet de măsuri care respectă reglementările motoarelor de căutare. Aceste măsuri au ca scop principal îmbunătățirea poziției în paginile SERP.

În schimb, Black HAT SEO are același scop, dar cu o mică ”mare” diferență. Strategiile adoptate nu sunt în conformitate cu reglementările motoarelor de căutare.

Tehnici care se aplică în White HAT SEO

Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, White HAT SEO presupune să ”jucăm” după regulile jocului.

Cum respectăm aceste reguli?

Aplicând anumite tehnici SEO, cum ar fi:

  • realizarea unui conținut unic și de calitate;
  • folosind cuvinte cheie relevante pentru subiect;
  • inserarea de cuvinte cheie în titlu și în metadate;
  • linkuri externe de calitate (backlinks);
  • navigarea pe site trebuie să se facă într-un mod care să nu dăuneze utilizatorilor;
  • o viteză de încărcare rapidă, indiferent de dispozitivul pe care este încărcat site-ul.

Tehnici care se aplică în Black HAT SEO

Black HAT SEO presupune utilizarea unor scurtături, care contravin regulilor și sfaturilor motoarelor de căutare.

Acestea sunt doar câteva dintre ”tehnicile” utilizate:

  • recurgerea la un software pentru a crea conținut ”unic” prin intermediul funcției ”spin text”;
  • utilizarea excesivă a cuvintelor-cheie;
  • cumpărarea de linkuri;
  • comentarii spam;

Sunt sigur că ați primit multe comentarii care nu au legătură cu site-ul dvs. Aceste comentarii conțin linkuri promoționale și adrese de e-mail fictive. Scopul acestor comentarii este de a crea backlink-uri gratuite. Având în vedere faptul că aceste comentarii au eticheta ”nofollow”, putem spune că este o pierdere de timp.

  • folosind cuvinte invizibile;

Sună cam ciudat, nu-i așa? Din păcate, este adevărat. Aceasta este o metodă concepută special pentru a induce în eroare motoarele de căutare. Cum se face acest lucru? Prin plasarea unor cuvinte cheie (culoare alba) scrise pe un fundal alb.

Această tehnică nu este menită să ajute utilizatorul, ci mai degrabă să forțeze motorul de căutare să descopere și să indexeze site-ul sau pagina web respectivă.

Cuvinte de încheiere

Sper că acest articol v-a ajutat să înțelegeți cum funcționează optimizarea SEO pentru site-ul dumneavoastră. Dacă vă pricepeți să creați și să promovați conținut de calitate, atunci cercetați cuvintele cheie și concentrați-vă eforturile aici. Nici un site web nu este perfect atunci când vine vorba de optimizarea SEO.

Citește și Se poate face bani online cu GAB PTC?

Rețineți că obiectivul principal este de a trimite cât mai mult trafic către site-ul dvs. web. Nu contează ce motor de căutare folosiți. Încercați să identificați acele moduri în care traficul rezultat vă va ajuta site-ul sau afacerea.

Va mulțumesc.

Cât de utilă a fost această postare?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Ne pare rău că această postare nu ți-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spuneți-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Bitcoin gratuit Romania
Bitcoin Gratuit Romania

Lasă un comentariu