Cum să faci bani la 18 ani? Poate n-o să-ți vină să crezi… dar la 18 ani se deschid o mulțime de uși pentru tine în România. Păi… stai să-ți explic.
Știi cum e – fix când împlinești 18 ani, legea zice că ești adult. Și asta înseamnă că poți să faci o grămadă de chestii noi ca să câștigi bani. Chestii pe care până acum nu puteai să le faci.
Mda, doar că… (aici vine partea mai puțin funny) – la 18 ani n-ai prea multă experiență. Normal, nu?
Ce înseamnă asta pentru tine? Păi uite cum stă treaba – deși ai o grămadă de oportunități noi să faci bani, pentru unele din ideile pe care ți le spun eu aici… o să dureze puțin până le prinzi.
Din experiența mea (că și eu am trecut pe-acolo), cel mai important e să nu te descurajezi. Toți începem de undeva, nu-i așa? Și crede-mă, cu răbdare și determinare, poți să-ți construiești propriul drum spre independența financiară.
Gândește-te așa – fiecare experiență nouă e ca o cărămidă pe care o pui la temelia viitorului tău. Chiar dacă la început pare greu sau câștigi mai puțin, skillurile pe care le dezvolți acum o să te ajute mai târziu.
Dar stai liniștit – o să-ți arăt pas cu pas cele mai bune metode să faci bani la 18 ani. Unele funcționează mai repede, altele mai încet – important e să găsești ce ți se potrivește ție.
Vezi tu, toată faza e să începi de undeva și să înveți din mers. Nimeni nu s-a născut învățat, dar cu puțină dedicare, poți să-ți construiești un viitor financiar solid.
Care sunt sursele de venit pentru tinerii de 18 ani din România?
Știi ce-i fain când ești tânăr? Ai o mulțime de opțiuni să faci bani la 18 ani, chiar dacă încă stai cu părinții. Hai să-ți zic câteva chestii practice, că și eu am fost în situația ta.
Cum poți să faci bani mișto cu job-uri part-time?
Stai așa… Știu ce gândești. Că dacă nu găsești un job full-time care să-ți aducă bani serioși, part-time-ul e degeaba, nu?
Păi… hai să-ți zic ceva din experiența mea. Am fost și eu în situația ta. Voiam doar job-uri full-time, dar piața muncii era cam nasol. Și ghici ce am descoperit?
Job-urile part-time sunt mult mai tari decât par! Uite de ce:
Poți să combini două job-uri part-time și să faci bani la fel de mulți ca la unul full-time. Mișto, nu? Eu așa am început – livram mâncare dimineața și seara făceam content pentru social media.
Plus că ai șansa să încerci mai multe chestii diferite în același timp. Adică… nu trebuie să te blochezi într-un singur loc. Poți să vezi ce ți se potrivește mai bine, fără să te legi cu contract pe viață de o firmă.
Și faza cea mai faină? De multe ori, un job part-time se poate transforma într-unul full-time. Am văzut asta la mulți colegi – au început cu câteva ore pe săptămână și acum sunt angajați permanent.
Cum poți să faci bani pe net din talent și skill-uri?
Uite, sincer… dacă ai un talent mișto poți să-l transformi în bani pe net. Păi… să-ți zic cum.
Dacă ești tare la scris și simți că poți să convingi oamenii prin cuvinte, poți să faci copywriting – adică să scrii texte pentru alții și să iei bani pe ele. Sau poate ești din ăia care se pricep la desene și știu să folosească programe gen Illustrator… atunci poți să faci design.
Și astea-s doar două exemple, că sunt o grămadă de chestii cerute de firme. Te poți înscrie pe site-uri (cum ar fi PeoplePerHour, Latium, AnyTask, Fiverr sau Freelancer) unde găsești oameni care au nevoie de serviciile tale.
Faza faină e că… nu stai legat de program ca la școală. Tu decizi când și de unde lucrezi. Adică poți să înveți pentru teste și după să faci și niște bani din scris, design, programare sau orice altă chestie te pricepi să faci. Pe bune, poți să câștigi bani ok și să înveți meserie în același timp.
Cum să faci bani la 18 ani în funcție de sezon?
Știi ce e mișto la joburile sezoniere? Se potrivesc perfect cu programul tău de școală.
Păi gândește-te așa… Ai vacanța de vară liberă, sau cea de iarnă. Perfect pentru un job temporar, nu? Și dacă vrei să strângi niște bani înainte să pleci undeva sau să faci altceva, e numai bun.
Uite, îți zic din experiența mea… Când eram în liceu, am găsit un job super care m-a ajutat mult. Era ca asistent pentru copiii cu nevoi speciale. Faza tare era că puteam să lucrez când voiam eu – în vacanța de iarnă, în cea de primăvară, când aveam timp liber.
Cum funcționa? Simplu… După ce am trecut de interviu și m-au acceptat, doar sunam să întreb dacă au nevoie de ajutor. Puteam să lucrez o zi, o săptămână sau chiar o lună întreagă. Și ghici ce? Plata era chiar bună!
Un sfat de la mine: dacă te descurci bine la un job de vară, întreabă dacă poți să revii și în vacanța de iarnă sau vara următoare. Așa nu mai trebuie să cauți alt job de fiecare dată, și îi ajuți și pe ei.
Ce joburi sezoniere poți căuta:
- Firme care au mult de lucru vara (cum ar fi cele care se ocupă de piscine) sau iarna (cei care repară centrale)
- Afaceri care au nevoie de ajutor în perioada sărbătorilor (magazine, curieri)
- Tabere de vară sau afterschool-uri
Cum câștigi bani din sondaje online?
Banii din sondaje online sunt cea mai simplă metodă pentru tineri să câștige primii lor bănuți pe internet. Nimic complicat, doar îți spui părerea despre produse și servicii.
Treaba stă așa… platforme gen ySense, GG2U sau Attapoll te plătesc să le spui ce crezi despre chestii noi care apar pe piață. Cât despre emailuri… știi cum e când te bombardează toți cu mesaje? Păi fă-ți un email nou special pentru sondaje și gata, ai rezolvat problema.
Un sfat important – completează-ți profilul cu TOATE detaliile pe care ți le cer. Cu cât le spui mai multe despre tine, cu atât o să-ți trimită sondaje mai potrivite pentru vârsta și interesele tale.
Nu, n-o să te îmbogățești instant din asta. Dar uite ce fain e – stai în pat, completezi câteva sondaje și pac-pac, mai strângi niște bănuți de buzunar. Perfect pentru când vrei să-ți iei ceva și nu vrei să cerșești bani de la părinți.
Pentru lista completă cu site-urile care chiar merită timpul tău, aruncă o privire pe articolul „Cele mai bune site-uri de sondaje plătite din România„. Toate platformele de acolo sunt verificate și îți dau bani reali, nu puncte sau alte prostii.
Cum poți să faci bani muncind în firma părinților tăi?
Uite, dacă ai noroc și părinții tăi au o afacere, poți să-ți faci un ban cinstit lucrând pentru ei. Nu-i mare filozofie!
Să-ți zic cum am făcut eu… Părinții mei aveau o fermă cu vaci de lapte. Frate, mereu era câte ceva de făcut pe-acolo. În timpul liceului și facultății, tot timpul găseam de lucru și mai strângeam niște bănuți.
Hmmm… stai așa să te-ntreb ceva – ai pe cineva în familie care are propria afacere? Că dacă da, e șansa ta să pui mâna pe niște experiență practică și să faci și un ban în același timp.
Cum poți face bani la 18 ani din internet-ul pe care nu-l folosești?
Știai că poți să faci bani la 18 ani din netul care-ți rămâne nefolosit? Așa… din internetul ăla care oricum stă degeaba când nu ești pe calculator sau pe telefon.
Nu trebuie să faci nimic complicat. Practic, dacă ai net acasă și date mobile pe telefon, poți să vinzi ce nu folosești tu. Ai net de 1000 mega și folosești doar 100? Perfect, poți face bani din restul!
Există niște aplicații care te lasă să împarți netul tău cu alții și-ți dau bani pentru asta. De exemplu, Pawns app (îți dă 1-3 dolari bonus când te înscrii) sau Honeygain (bonus 5 dolari la înscriere). Instalezi aplicația pe calculator sau pe telefon, dai drumul la ea și… cam atât!
Asta înseamnă venit pasiv – faci bani în timp ce nu faci nimic! Poți primi banii în mai multe feluri: cash, bitcoin sau carduri cadou. Pentru mai multe detalii și poze cu plățile primite de alții, dă click pe linkurile de mai sus.
E perfect pentru că nu trebuie să investești niciun ban ca să începi!
Cum să faci bani cu un vlog pe YouTube?
YouTube-ul e cel mai tare loc să-ți faci un vlog. Serios. Nu-ți trebuie cine știe ce echipament special sau skilluri avansate ca să începi.
Faza e că… trebuie să ai răbdare la început. Nu o să faci milioane peste noapte, dar uite cum stă treaba: dacă postezi constant chestii interesante, o să vezi că încet-încet lumea începe să se uite la videoclipurile tale.
Păi… cum să începi? E destul de simplu:
Primul pas e să alegi despre ce vrei să vorbești în vlogurile tale. Poate să fie orice – jocuri, muzică, sport… ce te pasionează pe tine. Eu când am început, am făcut videouri despre cum învăț pentru teste. Crede-mă, chiar și asta merge!
Important de știut: dacă ai sub 18 ani, ai nevoie de acordul părinților ca să-ți faci canal. Nu e mare filozofie, dar asta e regula.
Apropo, știi care e partea faină? Poți găsi o grămadă de tutoriale mișto care-ți arată pas cu pas cum să faci totul – de la filmare până la editare. Și nu trebuie să dai bani pe ele.
Dacă reușești să strângi destui subscriberi și like-uri… păi… aici începe distracția! Cei mai tari youtuberi câștigă bani serioși. Dar stai liniștit, nu trebuie să ai milioane de followeri ca să începi să faci ceva mărunțiș.
Cum poți face bani la 18 ani ușor stând cu copiii altora?
Uite ce fain e să fii babysitter… În timp ce copiii dorm, tu poți să-ți faci temele sau să lucrezi la proiectele tale. Practic, faci bani la 18 ani în timp ce înveți. Nu-i așa că sună perfect?
Păi… cum începi? E super simplu. Mai întâi, vorbește cu familia ta extinsă sau cu vecinii care au copii mici. Știi cum e – dacă faci treabă bună, vorba se răspândește rapid și pac-pac, începi să primești tot mai multe cereri.
Și acum vine partea cu banii… Cum îți stabilești prețul? Nu complica lucrurile. Uită-te un pic pe net să vezi cât cer alți babysitteri din zona ta. Dacă vrei să pari și mai profesionist, poți să faci un curs de prim ajutor. Nu e obligatoriu, dar părinții se simt mai în siguranță când știu că te pricepi la chestii d-astea.
Nu te speria dacă n-ai experiență. Cu toții am început de undeva. Important e să fii responsabil și să ai grijă de copii ca și cum ar fi frații tăi mai mici.
Cum să câștigi bani plimbând câini și având grijă de animale?
N-o să-ți vină să crezi, dar poți face bani la 18 ani destul de ușor plimbând câini sau având grijă de animăluțe cât timp stăpânii sunt plecați. Pentru mine, a fost una dintre cele mai simple metode să fac bani când eram mai mic.
În primul rând, trebuie să-ți faci un profil mișto pe platformele pentru pet sitting. Pune niște poze cu tine și cu animăluțele de care ai grijă (dacă ai deja experiență). Dacă n-ai, poți pune poze cu animalele tale sau ale prietenilor. Oamenilor le place să vadă că iubești animalele, nu glumesc.
Când vine vorba de prețuri, fă un pic de cercetare… vezi cam cât cer alții în zona ta. Nu te speria să ceri un preț decent – poți face și 50-100 de lei pe zi doar stând cu un cățel. Dacă știi să faci și alte chestii, gen să tunzi blănița sau să-i înveți trucuri, poți cere și mai mult.
Cel mai important e să fii serios. Stăpânii vor să știe că pot avea încredere în tine să le lași animalul pe mâini bune. Trebuie să ajungi mereu la timp și să răspunzi rapid la mesaje. Încearcă să faci și un curs de prim ajutor pentru animale – sună fancy și chiar ajută să înveți chestii utile.
Ah, și să nu uit – un pont important e să păstrezi legătura cu clienții mulțumiți. De obicei, dacă faci treabă bună, o să te recomande și altora și așa îți faci un portofoliu solid de clienți fideli.
Cum poți face bani din lucrurile care-ți ocupă degeaba camera?
Ai și tu o grămadă de chestii care zac degeaba prin cameră? Știi, tricourile alea care nu-ți mai vin, cărțile vechi de școală sau alte bazaconii pe care nu le mai folosești… Păi, în loc să adune praful, mai bine le transformi în bani!
N-o să-ți vină să crezi, dar sunt o mulțime de oameni care caută exact ce ție îți stă aiurea prin dulap. Uite cum stă treaba: poți să vinzi pe site-uri ca eBay sau Facebook Marketplace (sau dacă ai chef, organizezi un mini-târg în curtea casei).
Secretul e să faci câteva poze mișto cu ce vrei să vinzi și să scrii clar ce oferi. Nu trebuie să fii vreun expert în fotografie… două-trei cadre clare sunt suficiente. Pune un preț care să aibă sens – nici prea mare să sperie lumea, nici așa mic încât să pierzi tu.
Dacă vrei să ai succes pe eBay (că acolo sunt cei mai mulți cumpărători), trebuie să fii pe fază. Când te întreabă cineva ceva despre ce vinzi, răspunde repede. Și când vinzi ceva, trimite-l cât mai rapid posibil la noul proprietar. Așa o să primești review-uri bune și poate mai faci și alți clienți fideli.
Cum poți lua bani înapoi din cumpărăturile tale online?
Păi, să-ți zic o treabă… știi că poți să iei niște bănuți înapoi din ce cumperi oricum de pe net? Nu glumesc.
Uite cum merge șmecheria: există niște aplicații care-ți dau bani înapoi când faci cumpărături online – cum ar fi Coupert, Picodi sau Tipli. Mișto, nu?
Treaba e super simplă. Îți conectezi cardul, contul din bancă sau PayPal-ul la aplicație și… gata! De-acum încolo, când cumperi chestii de la magazinele care sunt în program, primești automat un procentaj înapoi.
Uneori în loc de bani direct, primești puncte. Stai liniștit… poți să le transformi după aia în bani cash sau în vouchere la magazinele tale preferate.
E practic cea mai ușoară metodă să faci rost de niște bani la 18 ani în plus – pentru că oricum făceai cumpărături, nu? Acum măcar iei ceva înapoi din ce cheltuiești.
Cum să faci bani la 18 ani din creativitatea ta pe internet?
N-o să-ți vină să crezi câți bani poți face din poze, muzică și design! Și partea cea mai tare e că nici măcar nu trebuie să fii profesionist.
Păi… dacă-ți place să faci poze cu telefonul, să te joci în Photoshop sau să compui melodii pe calculator, uite cum poți transforma hobby-ul ăsta într-o sursă de venit:
- Site-uri pentru vândut poze
Încarcă pozele tale mișto pe Shutterstock sau Adobe Stock. Adevărul e că lumea caută constant poze pentru site-uri, prezentări, reclame… și ghici ce? Te plătesc de fiecare dată când cineva le folosește!
- Platforme pentru muzică
Compui beat-uri sau melodii? AudioJungle și Pond5 sunt locurile unde poți să-ți vinzi creațiile. Mmm… să zicem că faci un beat și-l cumpără cineva pentru un video de gaming – primești bani de fiecare dată când e folosit!
- Magazine de design
Dacă te pricepi la design… ăăă… cum ar fi să faci bani la 18 ani din fonturile tale cool sau templateuri pentru tricouri? Creative Market și Etsy sunt fix pentru asta.
Un sfat de la mine: Uită-te ce caută cel mai mult lumea înainte să începi să creezi. Gen, dacă toți vor poze cu roboți și AI, concentrează-te pe asta.
Să-ți zic ceva important: verifică lista cu „Cele mai bune 10 site-uri care te plătesc pentru poze online„. Sunt testate și chiar poți să faci bani faini destul de repede.
Cum să faci bani la 18 ani promovând chestii cool pe net?
Îți place să stai pe TikTok? Perfect, poți face bani la 18 ani din asta!
Așa funcționează treaba: Companiile au tot felul de produse pe care vor să le vândă. Tu te înscrii în programele lor de afiliere (da, așa se numește chestia asta) și primești niște linkuri speciale de la ei.
După aia, pui linkurile astea pe conturile tale de social media sau pe site-ul tău. Când cineva dă click pe linkul tău și cumpără ceva, tu primești un comision. Adică un procent din vânzare. Mișto, nu?
Pentru cine e potrivit? Dacă ai followeri pe net sau un blog, poți încerca asta.
Cât durează să începi? Câteva ore să-ți faci cont și să înțelegi cum merge.
Cât efort trebuie să depui? La început mai mult, că trebuie să înveți chestiile de bază. După aia e floare la ureche.
Când primești primii bani? Depinde de câți oameni cumpără prin linkurile tale și când plătesc companiile comisioanele.
Ce trebuie să știi:
- Înscrie-te pe Profitshare, MaxBounty, CPAGrip sau CPALead. Acolo găsești companiile care caută oameni ca tine
- O să ai nevoie de un cont pe social media sau un site unde să pui linkurile alea speciale
Cam asta e toată șmecheria. Nu-i rocket science, dar trebuie să fii consecvent și să înveți din mers.
Cum să faci bani stând pe net cu un blog?
Stai pe internet toată ziua și citești chestii? Păi… ce-ar fi să și câștigi ceva bani din asta?
Dacă-ți place să scrii despre orice (și chiar ORICE) te interesează, poți să-ți faci un blog. Nu-i mare filozofie. Scrii despre tehnologie, mâncare sau bani – ce te pasionează pe tine.
Faza faină e că poți să scrii fix din perspectiva ta, cum vezi tu lucrurile. Și chiar dacă la început nu prea te citește nimeni… cu timpul o să ai din ce în ce mai mulți cititori fideli.
Câteva chestii de bază:
- WordPress e cea mai tare platformă (ăsta-i adevărul). Poți să începi gratis, să vezi dacă-ți place. Dacă nu te descurci, există și Blogger pentru începători… dar după aia ar fi cazul să treci pe altceva
- Scrie des și scrie bine. Nu contează că nu ești perfect – important e să fii tu
- Când ai destui cititori, poți să pui reclame prin Google AdSense sau să promovezi produse prin Amazon Associates. Practic, primești bani când lumea dă click pe reclamele tale
O aplicație șmecheră pentru blog:
Perfmatter – face blogul să meargă mai rapid și să apară mai sus în rezultatele Google. E ca un turbo pentru blog.
Acum partea care te interesează cel mai mult… banii! Poți să câștigi între 50 și peste 1000 de euro pe lună. Totul depinde de câtă lume îți citește blogul și cum alegi să faci bani din el.
Ca să-ți dai seama, e ca și cum ai avea propriul tău canal de YouTube, doar că în scris. Cu cât postezi mai des chestii interesante, cu atât mai mulți oameni o să te urmărească.
Știi ce am învățat din toată treaba asta?
N-ai nevoie să te complici. Poți să lucrezi online când vrei tu, în timpul liber. Uite cum stă treaba:
Da, mulți fac bani pe net în fiecare zi. Unii inventează chestii noi, alții folosesc metodele simple pe care ți le-am zis. Ideea e să încerci ce ți se potrivește.
Păi… dacă vrei să faci bani constant, mai bine te uiți la joburile alea pentru începători despre care am vorbit. Știi tu, alea 10 joburi remote unde nu-ți trebuie experiență.
Ce-i mișto la treaba asta? Toate metodele astea chiar merg. Nu-s povești. Poți să faci bani faini destul de repede, dacă te ții de treabă.
Important e să nu te grăbești. Stai chill, învață pas cu pas și ascultă sfaturile bune. Ai timp să încerci chestii diferite și să vezi ce-ți place. Doar fii atent și gândește-te bine înainte să te apuci de ceva.