Investiția în criptomonede are o mulțime de avantaje. Investitorii noi pot opta pentru o gamă variată de monede, pot găsi portofele de încredere și pot învăța despre diferențele dintre fiecare monedă digitală; comercianții mai experimentați pot urmări tendințele, pot analiza blockchain-ul și pot profita de oportunitățile de arbitraj de pe unele burse.
5 etape necesare pentru a investi în criptomonede
Primul pas, desigur, este stabilirea unei strategii. Aceasta ar trebui să includă obținerea unui portofoliu diversificat, construirea unui fond de urgență și controlul cheltuielilor.
Odată ce ați făcut toate aceste lucruri și aveți un plan de investiții viabil, este timpul să începeți să investiți. Toți banii pe care îi investiți pe piața bursieră sau în imobiliare ar trebui să fie investiți și în criptomonede.
Înțelegeți în ce anume doriți să investiți
Acesta nu este un fenomen inedit. Investițiile în acțiuni și în alte bunuri au fost întotdeauna imprevizibile și riscante. De fapt, aceleași riscuri sunt cele care fac ca investițiile să fie distractive, deoarece nimeni nu vrea să se plictisească în fiecare an cu aceleași tipuri de active.
Criptomonedele nu sunt diferite din acest punct de vedere. Cu toate acestea, ele au un singur avertisment, și anume volatilitatea lor extremă.
Înainte de a începe să investiți în criptomonede, trebuie să faceți o verificare corespunzătoare. Să înțelegeți în ce investiți și care sunt avantajele și dezavantajele potențiale ale monedei sau ale token-ului pe care îl achiziționați. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să evitați să faceți greșeli costisitoare.
A învăța să investiți în criptomonede nu trebuie să fie un proces complicat. Chiar și acum, mulți oameni sunt dezorientați cu privire la ce sunt și cum funcționează criptomonedele. Dar, cu educație și puțină experiență, puteți deveni și dumneavoastră un expert. Atât de simplu este!
Asigurați-vă că înțelegeți bine în ce investiți înainte de a face o investiție. Unele dintre cele mai populare monede includ Ethereum, Dogecoin și Cardano. Solana a fost, de asemenea, o altă monedă de succes masiv recent.
Viitorul contează, trecutul rămâne trecut
În calitate de nou investitor, ar trebui să vă uitați la viitorul unui activ precum bitcoin, mai degrabă decât la ceea ce a făcut în trecut. În timp ce înainte valora doar câțiva cenți, acum valorează zeci de mii de dolari.
Cu toate acestea, este posibil ca această creștere să nu continue într-un ritm atât de meteoric – câștigurile de mâine vor determina în cele din urmă valoarea sa.
Ce a fost în trecut este trecut, iar investitorii ar trebui să se focalizeze pe ceea ce pot controla. Acest lucru se poate face privind înainte, nu înapoi. Tranzacționarea pe baza performanțelor istorice va duce, de obicei, la pierderi, dar această strategie poate fi evitată dacă vă respectați planul și ignorați factorii irelevanți, cum ar fi emoțiile sau fluctuațiile de preț.
Mare atenție la volatilitatea criptomonedelor
Volatilitatea criptomonedelor poate fi comparată doar cu cea a investitorilor financiari publici și a fondurilor speculative. Pentru a evita să fie zdrobiți de această instabilitate, este important ca noii investitori să înțeleagă elementele de bază ale tranzacționării și investițiilor pentru a avea o șansă în fața acestor specialiști.
Dacă sunteți în căutarea unui loc în care să vă păstrați economiile, criptomonedele nu sunt alegerea potrivită. Sunt extrem de volatile și chiar și în cele mai bune zile nu fac altceva decât să-și piardă valoarea în timp. Dacă doriți să faceți bani, investiți în schimb în ceva cu valoare tangibilă – acțiuni sau chiar aur.
Pentru un investitor nou, volatilitatea este o provocare mai mare decât pentru un trader profesionist. Comercianții profesioniști nu ar trebui să se bazeze pe obținerea de câștiguri din mișcări mici ale prețurilor criptomonedelor. Așadar, este mai indicat să evitați criptomonedele în calitate de investitor nou.
Într-adevăr, volatilitatea poate fi o șansă pentru comercianții competenți, dar nu este un semn de criză. Mai degrabă, prețul de piață poate reflecta cu mai multă exactitate adevărata valoare a unei companii, ceea ce face posibilă cumpărarea la preț scăzut și vânzarea la preț ridicat.
Pentru ca piețele să funcționeze corect, este necesară volatilitatea. Dar unii oameni se sperie atunci când aceasta devine prea mare sau prea mică. Este acest lucru bun sau rău pentru dumneavoastră?
Gestionarea riscului ca trader de criptomonede
Pentru un investitor care are o perspectivă pe termen lung asupra activului, se presupune că riscul este o funcție a mișcării prețului în timp. Cu toate acestea, comercianții de o zi caută întotdeauna câștiguri pe termen scurt.
Problema cu acest tip de strategie de tranzacționare este că lucrurile se pot mișca rapid sau într-un mod neașteptat, ceea ce înseamnă că trebuie să aveți un plan pentru a reacționa la volatilitate – iar respectarea planului va face lucrurile mai ușoare atunci când vine vorba de gestionarea riscului.
Experiențele traderilor vor varia foarte mult, dar scopul tuturor traderilor este de a maximiza profitul și de a evita pierderea de bani. Prin urmare, gestionarea riscurilor presupune să știi când este momentul să ieși dintr-o tranzacție sau dacă tranzacția s-a schimbat în vreun fel care ar putea justifica ieșirea în pierdere. Acestea sunt doar câteva idei pentru a vă gestiona riscul în calitate de trader de criptomonede.
Cheia pentru a vă proteja contul de tranzacționare este de a avea întotdeauna bani în rezervă. Traderii au de obicei un mic procent din contul lor ca taxă de „administrare”, care acționează ca o protecție împotriva mișcărilor neprevăzute ale pieței.
De exemplu, dacă aveți 10.000 de dolari în contul de tranzacționare și păstrați 20 la sută din capitalul disponibil în rezervă, vă rămân 8.000 de dolari pe care îi puteți folosi pentru a cumpăra sau vinde titluri de valoare. Dacă o investiție începe brusc să se prăbușească în valoare, nu ”veți fi șters de pe fața pământului”, deoarece comisionul de administrare a fost pus la treabă pentru dumneavoastră prin conservarea capitalului pentru tranzacții viitoare.
Administrarea riscurilor înseamnă să fiți pregătiți pentru orice eventualitate. Fixați-vă un buget de tranzacționare, apoi alocați-vă fondurile în consecință. Întotdeauna asigurați-vă că aveți suficienți bani pentru a vă îndeplini cerințele de marjă și păstrați o rezervă de numerar care să vă permită să faceți față evenimentelor neprevăzute.
Așadar, nu uitați, gestionați-vă riscul și asigurați-vă că aveți întotdeauna un bankroll de bani pus deoparte pentru tranzacționare.
Regula de aur – Nu investiți mai mult decât vă puteți permite să pierdeți
Atunci când începeți să investiți în active precum criptomonedele, este important să aveți o viziune pe termen lung. Acest lucru poate fi o provocare pentru cei care au asistat la creșteri semnificative ale valorii pe piețele secundare, cum ar fi acțiunile (de exemplu, în ultimul deceniu sau cam așa ceva). Se poate simți ca și cum ați obține un randament negativ.
Cu toate acestea, atunci când priviți acest lucru dintr-o perspectivă pe termen lung – să spunem peste 20 sau 30 de ani – vă dați seama că, chiar dacă portofoliul dvs. a suferit unele lovituri pe termen scurt (ceea ce este întotdeauna justificat), un portofoliu bine diversificat ar oferi în continuare o valoare semnificativă în timp.
Concluzia: Evitați să vă judecați rezultatele investițiilor pe o bază anuală.
Investițiile în orice formă sau piață sunt pline de riscuri și speculative. Un activ volatil precum criptomonedele poate fi o modalitate extraordinară de a face niște bani în plus, dar nu este o investiție sigură și ar trebui să investiți doar ceea ce vă puteți permite să pierdeți.
Este important să știți în ce vă implicați dacă sunteți nou în domeniul investițiilor. Înainte de a investi pe orice piață, asigurați-vă că v-ați făcut temele despre companie și despre piață. Nu investiți mai mult decât vă puteți permite să pierdeți – s-ar putea să nu mai fie cale de întoarcere după o decizie proastă.
Pentru a investi în criptomonede, sau în orice altă monedă, trebuie să vă simțiți la adăpost de riscurile implicate. Dacă cumpărați bitcoin și valoarea acestuia crește, profiturile dvs. sunt mari. Dar dacă valoarea scade, ați putea pierde toți banii!
Ce sumă de bani este necesară pentru a începe să investiți în criptomonede?
Dacă intenționați să cumpărați o criptomonedă cu sume mici de bani, asigurați-vă că faceți cumpărături și găsiți un broker sau o casă de schimb care percepe comisioane mici. Mulți brokeri și burse au cerințe minime de investiție care pot face dificilă (sau imposibilă) cumpărarea unei singure monede. Dacă doriți să mențineți costurile de tranzacționare la un nivel scăzut, vizitați site-uri precum CryptoCompare pentru a cerceta comisioanele înainte de a cumpăra.
Deși este posibil să cumpărați și să tranzacționați criptomonede cu doar câțiva dolari, cele mai multe burse de schimb vor percepe o taxă pentru fiecare tranzacție. Acest lucru poate face ca achizițiile mici de mai puțin de 10 dolari să fie nerentabile. De fapt, atunci când începeți să tranzacționați criptomonede, este tentant să cumpărați mai multe criptomonede decât aveți nevoie pentru a profita de comisioanele mai mici.
Prin urmare, dacă doriți să investiți sume mici în criptomonede, ar trebui să fiți atenți la cât de mult va lua brokerul sau bursa ca și comision pentru tranzacțiile dumneavoastră.
Păstrați-vă în siguranță cheile private ale portofelului digital
După ce ați achiziționat criptomonede, aveți nevoie de un loc unde să le depozitați. Vă recomand să păstrați cheile private ale portofelului USB pentru a vă securiza criptomonedele, deoarece majoritatea portofelelor fierbinți (HOT WALLETS) sunt încă vulnerabile la tentativele de piratare. În plus, un USB vă permite să vă accesați criptomonedele oriunde ați merge.
Ar trebui să stabiliți câteva măsuri de securitate și să vă asigurați că cheia secretă nu ajunge pe mâini greșite!
În acest moment, există multe opțiuni digitale pe internet pentru a vă păstra criptomonedele în siguranță, și anume:
- Ledger Nano (portofel hardware – USB);
- Trezor (portofel hardware – USB);
- Coinbase (recomandat pentru începători);
- Trust Wallet (recomandat pentru dispozitive mobile);
- Exodus Wallet (software de portofel recomandat pentru Descktop);
- MetaMask (gratuit și open source, compatibil cu Ethereum);
- MyEtherWallet (gratuit, open-source și depozitarea la rece securizată prin intermediul unei chei private).
Cum funcționează un blockchain?
Blockchain este un tip de registru digital descentralizat și distribuit care înregistrează tranzacțiile pe mai multe computere, astfel încât tranzacțiile înregistrate nu pot fi modificate după ce au fost introduse. Acest lucru ajută la verificarea și securizarea tranzacțiilor. Multe criptomonede se bazează pe tehnologia blockchain, inclusiv Bitcoin, Ethereum și Litecoin.
Atunci când are loc o tranzacție, aceasta este consemnată de un software conectat la baza de date, care păstrează înregistrările în blocuri interconectate. Unele persoane le folosesc pentru a crea criptomonede. Nicio autoritate centrală nu poate modifica sau șterge datele dintr-un blockchain; acestea sunt accesibile oricui din rețea.
Cum sunt extrase sau minate criptomonedele?
Încă de la început, moneda Bitcoin a fost proiectată ca o monedă independentă de bănci și guverne. Pentru a păstra acest spirit viu, toate monedele bitcoin sunt minate. Acest proces este realizat de calculatoare specializate, numite platforme de minerit, care verifică tranzacțiile din baza de date blockchain și primesc o recompensă în bitcoin pentru munca acestora.
Aceste platforme de minerit sunt alimentate cu cantități masive de energie și necesită adesea camere mari pline de platforme de minerit pentru a funcționa eficient. Deși nu este necesar în majoritatea cazurilor, unele criptomonede pot necesita un aport inițial de putere de calcul înainte de a putea fi minate cu echipamente obișnuite.
Mineritul este operațiunea care a reușit să mențină rețeaua Bitcoin în viață și să o facă să funcționeze. Acesta implică verificarea tranzacțiilor, în cadrul căreia minerii sunt recompensați cu monede digitale. Acest lucru se realizează prin trimiterea de mașini de minerit, care consumă multă energie electrică, pentru a rezolva ecuațiile matematice necesare pentru verificarea tranzacțiilor.
Acest lucru presupune un hardware de înaltă performanță și un consum mare de energie.
Există multe modalități de minerit online care ne pot ajuta să obținem diverse criptomonede.
Aici pot enumera doar câteva (site-uri web sau aplicații mobile) pe care le-am testat, cum ar fi CryptoTab, COIN, Timestope, Sweatcoin, BNB Miner, Rollercoin și așa mai departe.
Toate cele de mai sus vă oferă cel mai simplu mod de a mina criptomonede, ceea ce este valabil pentru cei care nu își pot permite mașini de minerit de înaltă performanță.
Ce sunt altcoins sau criptomonedele alternative?
Monedele alternative sau Altcoins sunt alte criptovalute care concurează cu bitcoin. Acestea oferă o alternativă la bitcoin și sunt prezentate în mai multe forme și dimensiuni, inclusiv Monero și Dash. În timp, altcoins pot face soft fork sau hard fork de la sistemele lor originale, creând și mai multe opțiuni pentru investitori. De exemplu, Ethereum Classic s-a desprins de Ethereum în 2016, în urma unui hacking al blockchain-ului Ethereum.
Altcoin-urile pot fi privite ca o categorie separată de criptomonede sau ca un alt nume pentru token-urile care sunt emise pe platformele criptografice majore, cum ar fi Ethereum și Bitcoin. Pe măsură ce noi abordări ale tehnologiei descentralizate devin disponibile, asistăm la o creștere a numărului acestora. Astfel, industria devine tot mai diversă și mai complexă.
Care sunt concluziile?
Banii reprezintă un mare profesor, iar tranzacționarea criptomonedelor vă poate învăța multe lucruri. Îi învață pe investitori cum să răspundă rapid la schimbările de pe piață și cum să gândească în perspectivă. De asemenea, îi învață pe comercianți să ia profituri atunci când acestea sunt disponibile, în loc să le lase să se evapore din cauza pasivității.
Tranzacționarea criptomonedelor este foarte speculativă și există mulți parametri care pot influența prețul unei monede. Cu toate acestea, dacă doriți să începeți, atunci ar fi mai bine să începeți cu o criptomonedă ieftină, cum ar fi Bitcoin Cash sau Litecoin, și să investiți doar banii pe care sunteți pregătit să îi pierdeți.
De ce vă interesează să investiți în criptomonede? Dacă este vorba despre un simplu depozit de valoare și o alternativă la acțiuni și obligațiuni, atunci criptomonedele ar putea fi pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea a mai mult decât o simplă oportunitate de investiție, în prezent nu există instrumente financiare care să ofere posibilitatea de a obține un venit din deținerile dumneavoastră de criptomonede. Totul este speculativ în acest moment.
Criptomonedele reprezintă Vestul Sălbatic al investițiilor. Datorită lipsei de supraveghere reglementară, este un moment interesant pentru investitori să intre în ceva care poate schimba cu ușurință viețile tuturor cu susul în jos.
Vă mulțumesc.