Am tot văzut în ultima vreme că lumea vorbește despre criptomonede de parcă ar fi noul Bingo Metropolitan (glumesc, evident). Dar hai să clarificăm puțin situația, că văd că mulți se aruncă în apă înainte să învețe să înoate.
În universul crypto, fiecare monedă are povestea ei. Bitcoin, Ethereum și Litecoin sunt vedetele principale – cam ca Rapid, Craiova și Dinamo în fotbalul românesc… doar că aici nu se ceartă nimeni pe arbitraj. Deși… stai să vezi când începe să scadă piața!
Da, criptomonedele devin din ce în ce mai populare pentru plățile online. Dar ATENȚIE – înainte să-ți transformi economiile în ₿ (ăsta-i simbolul pentru Bitcoin, vedeta industriei), e vital să înțelegi trei lucruri esențiale:
- Ce sunt de fapt criptomonedele
- Care-s riscurile (și da, sunt destule…)
- Cum îți protejezi investiția
Din experiența mea de peste ani în domeniu, văd două tipuri de investitori:
Pentru începători:
- N-ai idee cu ce se mănâncă? Perfect normal. Poți începe cu research despre diferite monede
- Găsești portofele digitale sigure (nu, nu din alea cu bancnote)
- Înveți pas cu pas diferențele dintre monede
Pentru cei mai experimentați:
- Urmărești tendințele pieței (da, și noaptea dacă trebuie)
- Studiezi blockchain-ul în detaliu
- Cauți oportunități de arbitraj pe diverse burse
Nu-i totul lapte și miere, dar nici sfârșitul lumii. Important e să începi cu pași mici și să nu investești niciodată mai mult decât îți permiți să pierzi. Că n-avem toți nervii lui Warren Buffett, nu?
Ce sunt criptomonedele?
Știi cum stau eu uneori și mă chinui să explic chestii complicate… ei bine, azi m-am luptat să-ți prezint criptomonedele într-un mod pe care să-l înțelegem amândoi (pentru că, sincer, și mie mi-a luat ceva timp să le pricep).
Îți spun direct – criptomonedele (sau „crypto” cum le zice toată lumea) sunt, de fapt, niște bani digitali pe care-i folosești cum vrei tu, fără să-ți stea cineva în cămară să-ți numere paralele. N-o să intru în detalii tehnice că ne apucă durerea de cap pe amândoi, dar trebuie să știi că totul e securizat printr-un sistem de criptare… care, între noi fie vorba, e mult mai complicat decât parola aia „123456” pe care o folosești la toate conturile (glumesc, știu c-ai schimbat-o… poate).
Hai să vedem ce avem prin lumea asta crypto:
- Bitcoin e ca primul născut al familiei – a apărut cu un scop nobil: să ne scape de dependența de bănci. Știi momentele alea când stai ca pe ghimpi să-ți intre banii în cont și vezi că „se procesează”? Bitcoin a zis „las’ că rezolv eu treaba” și chiar a făcut-o, fără să mai aștepți aprobarea vreunui funcționar banking plictisit.
- Solana… asta-i ca puștiul ăla din clasă care face totul mai repede ca ceilalți. N-am văzut ceva mai iute de când a fugit vechiul meu vecin de recuperatori. E construită să fie ultra-rapidă și permite dezvoltatorilor să creeze tot felul de aplicații pe ea. Practic, e ca un fel de autostradă digitală… doar că, spre deosebire de autostrăzile noastre, chiar funcționează.
- Ethereum e fratele deștept care n-a vrut să se limiteze doar la bani. Și-a zis „stai puțin, că putem face mai multe de-atât„. Acum poți să faci pe platforma lor o grămadă de chestii pentru care înainte aveai nevoie de-o armată de intermediari în costume… și care, să fim sinceri, nu făceau întotdeauna ce trebuia.
Pe măsură ce tehnologia asta a prins avânt, au început să apară și alte criptomonede (le zicem „altcoin-uri” – că na, trebuie să complicăm puțin lucrurile). E ca la serialele TV – când vezi că ceva merge bine, pac-pac, apar o sută de clone… doar că unele chiar au idei promițătoare.
Un lucru e cert: indiferent dacă-ți place sau nu ideea de crypto, tehnologia asta a venit să rămână. Și cine știe… poate într-o zi n-o să mai trebuiască să ne rugăm de bancă să ne aprobe un împrumut ca să ne luăm o… mă rog, mai bine nu intrăm în detalii că ne deprimăm.
Cum se creează criptomonedele?
Știi… mining-ul ăsta despre care tot auzim (sau „minatul” cum îi spunem noi în română, deși sună cam ciudat) e de fapt procesul prin care se nasc criptomonedele. Și nu, nu e vorba de săpat cu târnăcopul prin hard disk-uri vechi.
Vezi tu, orice tranzacție cu crypto trebuie verificată cumva, și aici intră în scenă procesul ăsta de mining. E ca un fel de contabil digital care stă și verifică toate chitanțele, doar că în loc să folosească creion și hârtie, folosește niște calculatoare super-puternice și programe speciale care adaugă tranzacțiile în blockchain.
Dar stai așa, că nu toate criptomonedele vin pe lume prin mining… Există și unele care, să zicem, se nasc cu… lingura de argint în gură. Acestea sunt create direct de developeri printr-un proces numit „hard fork” – care, știi… e ca și cum ai face o bifurcație într-un drum: o parte o ia pe drumul nou, cealaltă rămâne pe drumul vechi. De obicei, aceste criptomonede care nu pot fi „minate” sunt mai mult pentru investiții, nu pentru cumpărături la market.
În esență, tot procesul ăsta e mai degrabă ca un joc de LEGO digital, unde fiecare piesă trebuie să se potrivească perfect cu celelalte… doar că în loc să construiești un castel, construiești un sistem financiar complet nou.
Cine a inventat criptomoneda?
Totul a pornit de la un tip – sau poate o echipă întreagă, că nimeni nu știe sigur – care s-a ascuns sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Știi cum e, ca în filmele cu supereroi când nu-și dezvăluie identitatea… doar că ăsta chiar n-a fost prins până acum.
Pe 3 ianuarie 2009, acest misterios Nakamoto a lansat un software care practic a dat naștere primei criptomonede din istorie – Bitcoin. Și nu vorbim de vreo jucărie aici… a programat sistemul să lanseze în total fix 21 de milioane de Bitcoin-uri (nici unul în plus, nici unul în minus).
Acum… cei care vor să pună mâna pe Bitcoin-uri se numesc „mineri” – dar nu-i căuta cu târnăcopul și cizme de cauciuc. Ei participă la un fel de loterie virtuală unde câștigă monede digitale. Sună simplu, nu? Ei bine… nu chiar atât de simplu pe cât pare.
E fascinant cum o idee pornită de la o persoană (sau grup) anonimă a ajuns să revoluționeze complet felul în care privim banii și tranzacțiile… Nu-i de mirare că toată lumea vorbește despre crypto în ziua de azi.
De ce investesc oamenii în criptomonede?
Știi ce-i fascinant? Motivul pentru care oamenii investesc în crypto e la fel de simplu ca motivul pentru care bunica mea cumpără aur – speră că va valora mai mult în viitor. (Deși, sincer, măcar aurul ei pot să-l văd și să-l ating…)
Hai să luăm Bitcoinul ca exemplu. E ca la orice alt bun – dacă cererea crește, și prețul merge în sus. Adică… dacă mâine s-ar trezi toată lumea să-și cumpere cafea cu Bitcoin, normal că valoarea lui ar exploda. Și atunci, cei care au avut „viziunea” să cumpere mai devreme (sau pur și simplu au avut noroc, să fim sinceri) ar putea să-și vândă Bitcoinul pe mai mulți dolari decât au dat pe el.
La fel stă treaba și cu Ethereum. „Ether” – că așa-i spune monedei lor – e ca benzina pentru mașinăria asta numită blockchain Ethereum. Programatorii au nevoie de Ether ca să construiască și să ruleze aplicații acolo, fără să depindă de bănci. Teoretic, cu cât se construiește mai mult pe Ethereum, cu atât crește cererea pentru Ether. (Deși uneori mă întreb dacă nu cumva unii programatori își construiesc aplicații doar ca să justifice prețul…)
Dar stai puțin… Pentru unii oameni, criptomonedele nici măcar nu sunt investiții. Fanii înfocați ai Bitcoin-ului îl văd ca pe noul sistem monetar suprem, care va revoluționa lumea banilor așa cum o știm. Au și-un slogan interesant: „un Bitcoin = un Bitcoin” – ceea ce înseamnă că n-ar trebui să-l măsurăm în dolari, ci să apreciem valoarea lui ca sistem monetar nou.
Well… să fim serioși – câți dintre noi chiar înțelegem cu adevărat cum funcționează toată treaba asta? Dar asta nu ne oprește să visăm la profit, nu-i așa?
Ce sumă de bani este necesară pentru a începe să investiți în criptomonede?
Dacă intenționați să cumpărați o criptomonedă cu sume mici de bani, asigurați-vă că faceți cumpărături și găsiți un broker sau o casă de schimb care percepe comisioane mici. Mulți brokeri și burse au cerințe minime de investiție care pot face dificilă (sau imposibilă) cumpărarea unei singure monede. Dacă doriți să mențineți costurile de tranzacționare la un nivel scăzut, vizitați site-uri precum CryptoCompare pentru a cerceta comisioanele înainte de a cumpăra.
Deși este posibil să cumpărați și să tranzacționați criptomonede cu doar câțiva dolari, cele mai multe burse de schimb vor percepe o taxă pentru fiecare tranzacție. Acest lucru poate face ca achizițiile mici de mai puțin de 10 dolari să fie nerentabile. De fapt, atunci când începeți să tranzacționați criptomonede, este tentant să cumpărați mai multe criptomonede decât aveți nevoie pentru a profita de comisioanele mai mici.
Prin urmare, dacă doriți să investiți sume mici în criptomonede, ar trebui să fiți atenți la cât de mult va lua brokerul sau bursa ca și comision pentru tranzacțiile dumneavoastră.
Cum să începi cu criptomonedele
Hai să lămurim împreună toată treaba asta, pe românește și fără complicații inutile.
Pentru început, ai nevoie să alegi între un broker sau o platformă de tranzacționare (exchange). Un exchange e… cum să zic… ca un fel de târg virtual unde poți face schimb de criptomonede direct. Brokerii sunt ca intermediarii care fac treaba în locul tău (și da, își iau și ei partea lor, evident).
Diferența principală? Pe un exchange tranzacționezi direct, dar trebuie să-ți găsești singur cumpărători. Cu un broker e mai simplu – el se ocupă de asta, dar serviciul costă. Na, cum ar spune bătrânii noștri: „dai un ban, dar știi că faci treabă„.
Iată pașii esențiali:
- Creează-ți și alimentează-ți contul
Nu e complicat, dar fii pregătit… platformele serioase îți cer să-ți confirmi identitatea (logică, nu-i așa?). După ce-ți verifică actele, poți să bagi bani în cont. Atenție însă – s-ar putea să dureze câteva zile până când banii ajung disponibili pentru tranzacționare.
- Cumpără criptomonede
Odată ce ai cont verificat și fonduri disponibile, poți începe să cumperi. Ai la dispoziție o grămadă de opțiuni… personal, recomand să începi cu sume mai mici până te prinzi cum funcționează treaba.
Cele mai tranzacționate criptomonede sunt:
- Bitcoin (BTC) – veteranul domeniului
- Ethereum (ETH) – argintul digital, cum îi spun unii
- Dogecoin (DOGE) – da, ăla cu câinele
- Cardano (ADA) – noul venit ambițios
- Tether (USDT) – stablecoin-ul clasic
- USD Coin (USDC) – vărul lui Tether
- Solana (SOL) – speedster-ul blockchain-ului
3. Alege-ți metoda de stocare
Aici e partea care sperie pe mulți, dar nu-i chiar așa complicat. Ai două variante principale:
- Hot wallets (portofele „calde”)
Practic, e ca un cont bancar online – poți accesa criptomonedele de pe telefon, tabletă sau calculator. Dezavantajul? Fiind conectat la internet… ei bine, să zicem că hackerii nu dorm niciodată.
- Cold wallets (portofele „reci”)
E ca și cum ți-ai ține banii într-un seif digital – un stick USB special care nu se conectează la internet. Primești un cod secret pe care trebuie să-l păstrezi ca pe ochii din cap. Și când spun „ca pe ochii din cap„, chiar așa e – dacă-l pierzi, pa și pusi… la revedere criptomonede.
Păstrați-vă în siguranță cheile private ale portofelului digital
După ce ați achiziționat criptomonede, aveți nevoie de un loc unde să le depozitați. Vă recomand să păstrați cheile private ale portofelului USB pentru a vă securiza criptomonedele, deoarece majoritatea portofelelor fierbinți (HOT WALLETS) sunt încă vulnerabile la tentativele de piratare. În plus, un USB vă permite să vă accesați criptomonedele oriunde ați merge.
Ar trebui să stabiliți câteva măsuri de securitate și să vă asigurați că cheia secretă nu ajunge pe mâini greșite!
În acest moment, există multe opțiuni digitale pe internet pentru a vă păstra criptomonedele în siguranță, și anume:
- Ledger Nano (portofel hardware – USB);
- Trezor (portofel hardware – USB);
- Coinbase (recomandat pentru începători);
- Trust Wallet (recomandat pentru dispozitive mobile);
- Exodus Wallet (software de portofel recomandat pentru Descktop);
- MetaMask (gratuit și open source, compatibil cu Ethereum);
- MyEtherWallet (gratuit, open-source și depozitarea la rece securizată prin intermediul unei chei private).
Cum funcționează un blockchain?
Blockchain este un tip de registru digital descentralizat și distribuit care înregistrează tranzacțiile pe mai multe computere, astfel încât tranzacțiile înregistrate nu pot fi modificate după ce au fost introduse. Acest lucru ajută la verificarea și securizarea tranzacțiilor. Multe criptomonede se bazează pe tehnologia blockchain, inclusiv Bitcoin, Ethereum și Litecoin.
Atunci când are loc o tranzacție, aceasta este consemnată de un software conectat la baza de date, care păstrează înregistrările în blocuri interconectate. Unele persoane le folosesc pentru a crea criptomonede. Nicio autoritate centrală nu poate modifica sau șterge datele dintr-un blockchain; acestea sunt accesibile oricui din rețea.
Cum sunt extrase sau minate criptomonedele?
Încă de la început, moneda Bitcoin a fost proiectată ca o monedă independentă de bănci și guverne. Pentru a păstra acest spirit viu, toate monedele bitcoin sunt minate. Acest proces este realizat de calculatoare specializate, numite platforme de minerit, care verifică tranzacțiile din baza de date blockchain și primesc o recompensă în bitcoin pentru munca acestora.
Aceste platforme de minerit sunt alimentate cu cantități masive de energie și necesită adesea camere mari pline de platforme de minerit pentru a funcționa eficient. Deși nu este necesar în majoritatea cazurilor, unele criptomonede pot necesita un aport inițial de putere de calcul înainte de a putea fi minate cu echipamente obișnuite.
Mineritul este operațiunea care a reușit să mențină rețeaua Bitcoin în viață și să o facă să funcționeze. Acesta implică verificarea tranzacțiilor, în cadrul căreia minerii sunt recompensați cu monede digitale. Acest lucru se realizează prin trimiterea de mașini de minerit, care consumă multă energie electrică, pentru a rezolva ecuațiile matematice necesare pentru verificarea tranzacțiilor.
Acest lucru presupune un hardware de înaltă performanță și un consum mare de energie.
Există multe modalități de minerit online care ne pot ajuta să obținem diverse criptomonede.
Aici pot enumera doar câteva (site-uri web sau aplicații mobile) pe care le-am testat, cum ar fi CryptoTab, COIN, Timestope, Sweatcoin, BNB Miner, Rollercoin și așa mai departe.
Toate cele de mai sus vă oferă cel mai simplu mod de a mina criptomonede, ceea ce este valabil pentru cei care nu își pot permite mașini de minerit de înaltă performanță.
Ce sunt minerii de criptomonede?
Știi… minerii ăștia de criptomonede nu-s chiar așa complicați cum par la prima vedere. Ia să-ți explic eu pe românește despre ce-i vorba.
În esență, minerii sunt ca niște contabili super-vigilenți ai internetului (doar că nu poartă ochelari și nu stau închiși într-un birou). Ei verifică și validează fiecare tranzacție care se face în rețeaua crypto, cam cum verifică tanti de la ghișeul băncii actele, doar că… mult mai rapid și fără să te întrebe de trei ori pentru ce-ți trebuie banii.
Rolul lor principal? Păi… în primul rând, ei mențin siguranța întregului sistem. Când cineva încearcă să fie mai șmecher și să cheltuiască aceiași bani de două ori (că deh, tentația e mare), minerii sunt cei care detectează șmecheria și-i dau „reject” mai ceva ca bodyguardul de la club.
Dar stai, că nu s-a terminat… Poate partea cea mai interesantă e că minerii contribuie la descentralizarea rețelei. Ce înseamnă asta? Well… imaginează-ți că în loc să ai toate economiile tale la o singură bancă centrală, ele sunt păstrate simultan în mai multe locuri diferite. Fiecare miner ține o copie a tuturor tranzacțiilor care s-au făcut vreodată – ca un fel de registru contabil, doar că digital și distribuit.
Practic, minerii sunt cei care se asigură că toată lumea e de acord cu ce scrie în „cartea de socoteli” digitală. Ei verifică și confirmă tranzacțiile, asigurându-se că totul e corect și transparent… cam cum făceau bătrânii noștri când își notau cheltuielile în carnețelul de la capul patului, doar că la un nivel mult mai avansat tehnologic.
Merită să te apuci de minat criptomonede?
Uite cum stă treaba cu mining-ul de criptovalute… Nu-i chiar atât de simplu pe cât pare la prima vedere. După ce-am analizat situația din toate unghiurile, am ajuns la concluzia că totul se reduce la câțiva factori esențiali.
În primul rând, trebuie să te gândești ce echipament folosești – fie că vorbim de procesoare (CPU), plăci video (GPU), mineri ASIC specializați sau mining în cloud. Dar stai să vezi partea interesantă… Nu contează doar ce mașinărie ai, ci mai ales cât de eficient poate să producă (rata de hash) și – aici vine partea mai puțin plăcută – cât curent „înghite”.
Să-ți dau un exemplu concret: un miner ASIC obișnuit consumă aproximativ 72 de terawați de energie ca să producă un bitcoin în circa 10 minute. Și nu uita că aceste cifre se tot schimbă, pe măsură ce tehnologia evoluează și mining-ul devine din ce în ce mai complex.
Aici vine partea amuzantă… Nu e suficient să te uiți doar la prețul echipamentului (deși, sincer, și ăla te poate lăsa cu ochii în soare). Trebuie să calculezi:
- Cât curent consumă aparatul
- Care-s prețurile la electricitate în zona ta
- Costurile pentru răcire (mai ales la sistemele GPU și ASIC care se încălzesc de parcă ai avea un minireaktor în casă)
Și ca să complici lucrurile și mai mult… trebuie să ții cont și de nivelul de dificultate al criptovalutei pe care vrei s-o minezi. Pentru că, la final, tot ce contează e să iasă profitabil, nu să produci căldură degeaba pentru tot cartierul.
Realitatea e că succesul în mining nu ține doar de investiția inițială… ci mai degrabă de capacitatea ta de a gestiona toate aceste variabile într-un mod eficient.
Ce sunt altcoins sau criptomonedele alternative?
Monedele alternative sau Altcoins sunt alte criptovalute care concurează cu bitcoin. Acestea oferă o alternativă la bitcoin și sunt prezentate în mai multe forme și dimensiuni, inclusiv Monero și Dash. În timp, altcoins pot face soft fork sau hard fork de la sistemele lor originale, creând și mai multe opțiuni pentru investitori. De exemplu, Ethereum Classic s-a desprins de Ethereum în 2016, în urma unui hacking al blockchain-ului Ethereum.
Altcoin-urile pot fi privite ca o categorie separată de criptomonede sau ca un alt nume pentru token-urile care sunt emise pe platformele criptografice majore, cum ar fi Ethereum și Bitcoin. Pe măsură ce noi abordări ale tehnologiei descentralizate devin disponibile, asistăm la o creștere a numărului acestora. Astfel, industria devine tot mai diversă și mai complexă.
Care sunt cele mai frecvente țepe cu criptomonede?
Știi cum e când vezi o oportunitate prea bună ca să fie adevărată? Ei bine, în lumea crypto, din păcate, de multe ori chiar așa și este. Haideți să vedem împreună care sunt cele mai frecvente înșelătorii și cum le putem evita.
- Site-uri fantomă
Să începem cu clasica metodă a site-urilor false. Te întâmpină cu testimoniale strălucitoare (probabil scrise de același „Ion Popescu” care apare pe toate site-urile dubioase), folosesc termeni pompoși despre blockchain și îți promit că vei deveni milionar peste noapte. Doar să mai investești puțin… și încă puțin… și poate încă puțin.
- Scheme Ponzi în variantă digitală
Aceeași Mărie cu altă pălărie – doar că acum în versiune crypto. Și nu vorbim de mărunțiș aici: BitClub Network a reușit să strângă peste 700 de milioane de dolari înainte să fie prinși la sfârșitul anului 2019. Mecanismul e simplu: plătesc investitorii vechi cu banii celor noi și totul merge strună până… nu mai merge.
- „Vedetele” care te fac bogat
Aici lucrurile devin și mai creative. Escroci care se dau drept miliardari sau vedete promit să-ți multiplice investiția în timp record. Alții lansează zvonuri pe grupuri de chat despre cum cutare miliardar va investi masiv într-o anumită criptomonedă. După ce prețul crește, ghici cine vinde primul?
- Romance-scam cu iz de crypto
SRI-ul ne avertizează despre o nouă tendință: înșelătoriile romantice cu parfum de blockchain. Aparent, dragostea trece și prin portofel… digital.
Alte metode „creative”
- Falsul trader profesionist care știe el o metodă secretă
- Platforme de tranzacționare care dispar cu tot cu banii tăi
- Conturi de pensii private în crypto (da, chiar și așa ceva)
- Hackeri care sparg portofele digitale
Morala? În crypto, ca și în viață, dacă ceva pare prea frumos să fie adevărat… probabil chiar așa e. Verifică de trei ori înainte să investești o dată.
Care sunt avantajele și dezavantajele criptomonedelor?
Am petrecut destul de mult timp analizând piața crypto (probabil prea mult, dacă mă întrebi pe mine), și pot să-ți spun că părerile sunt împărțite ca la… referendum. Hai să vedem împreună care-i treaba, pe bune, cu criptomonedele.
Avantaje 👍
În primul rând, ideea asta de a scăpa de băncile centrale n-ar fi rea deloc. Adică, na, cui îi place când își vede economiile topindu-se încet-încet din cauza inflației? (Nimănui, exact!)
Un aspect interesant pe care l-am observat… criptomonedele au prins foarte bine în comunitățile care n-au avut până acum acces ușor la servicii bancare tradiționale.
Mai există și chestia asta cu blockchain-ul… adică tehnologia din spatele criptomonedelor. E ca un registru digital super-securizat, dacă vrei. Și, da, poți chiar să faci bani în timp ce dormi prin ceva ce se numește „staking” – deși, sincer, prima oară când am auzit termenul am crezut că e vorba de grătar.
Dezavantaje 👎
Trebuie să recunosc că multe proiecte crypto sunt ca o cutie cu surprize – nu știi niciodată ce găsești înăuntru. Blockchain-ul e încă în faza de „work in progress„, ca să zic așa.
Volatilitatea prețurilor e altă poveste… E ca și cum ai merge cu rollercoaster-ul – unii câștigă, alții… well, să zicem că le trebuie o pungă de hârtie. Și când prețul sare în sus și-n jos ca mingea de ping-pong, e greu să convingi pe cineva să-și cumpere cafeaua cu Bitcoin.
Și mai e ceva ce mă deranjează personal – impactul asupra mediului. Mining-ul de Bitcoin consumă mai multă energie decât TOATE becurile din casele americanilor la un loc. Incredibil, nu? (Deși există și criptomonede mai „eco-friendly”, să fim corecți.)
Un ultim aspect important…
Guvernele încă se uită la criptomonede cum mă uit eu la manualul de fizică cuantică – cu multă nedumerire și suspiciune. Reglementările pot să apară oricând și să schimbe total jocul. Nu uita, criptomonedele sunt ca o mâncare gătită prima oară – poate ieși genial sau poate deveni o poveste amuzantă de spus la următoarea întâlnire de familie.
Care sunt concluziile?
Banii reprezintă un mare profesor, iar tranzacționarea criptomonedelor vă poate învăța multe lucruri. Îi învață pe investitori cum să răspundă rapid la schimbările de pe piață și cum să gândească în perspectivă. De asemenea, îi învață pe comercianți să ia profituri atunci când acestea sunt disponibile, în loc să le lase să se evapore din cauza pasivității.
Tranzacționarea criptomonedelor este foarte speculativă și există mulți parametri care pot influența prețul unei monede. Cu toate acestea, dacă doriți să începeți, atunci ar fi mai bine să începeți cu o criptomonedă ieftină, cum ar fi Bitcoin Cash sau Litecoin, și să investiți doar banii pe care sunteți pregătit să îi pierdeți.
De ce vă interesează să investiți în criptomonede? Dacă este vorba despre un simplu depozit de valoare și o alternativă la acțiuni și obligațiuni, atunci criptomonedele ar putea fi pentru dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea a mai mult decât o simplă oportunitate de investiție, în prezent nu există instrumente financiare care să ofere posibilitatea de a obține un venit din deținerile dumneavoastră de criptomonede. Totul este speculativ în acest moment.
Criptomonedele reprezintă Vestul Sălbatic al investițiilor. Datorită lipsei de supraveghere reglementară, este un moment interesant pentru investitori să intre în ceva care poate schimba cu ușurință viețile tuturor cu susul în jos.
Vă mulțumesc.