Trecerea de la Windows 10 la Windows 11: Ce trebuie să cunoașteți

0
(0)

Ne întoarcem la acea dilemă des întâlnită: ”Merită să trecem la Windows 11?”. Iată un material nou, care abordează problema dintr-un unghi nou, departe de retorica clasică de pe internet.

Nu ne vom rezuma doar la reluarea laudelor aduse de Microsoft la adresa Windows 11, susținând că este mai bun, mai sigur, mai rapid și așa mai departe. Acest material este plin de obiectivitate, bazat pe teste concrete și nu doar pe teorie.

Windows 11: O privire asupra performanței și securității

Contrar credinței populare, Windows 11 nu este mult mai rapid sau mai sigur. De fapt, diferențele sunt destul de mici. Performanța poate fi cu 5-10% mai lentă decât Windows 10, în funcție de hardware-ul pe care îl aveți.

Când vine vorba de securitate, Windows 11 a adus îmbunătățiri procesului de pornire cu Secure Boot și TPM.

activare opțiune BitLocker în Windows 11Pin

Dar există încă vulnerabilități, cum ar fi fișierele SAM dacă nu aveți BitLocker activat pentru criptare.

Aspectul și caracteristicile noului Windows 11

Principalul argument de vânzare este designul său. Este mai elegant, cu un meniu de start centrat și o estetică generală mai rafinată. Dacă nu sunteți un fan al noului design, atunci trecerea la Windows 11 s-ar putea să nu fie cea mai bună idee pentru dumneavoastră.

În același timp, Windows 11 aduce o mulțime de caracteristici noi, printre care:

  • Bara de activități centrată;

Preferați stilul clasic? Windows 11 vă permite să mutați bara de activități înapoi în stânga.

mutare taskbar de la centru la stângaPin
  • Vizualizarea setărilor sarcinilor;

Este o funcție de fixare mai avansată, care ar putea fi considerată inutilă de cei care preferă să folosească comenzi rapide de la tastatură.

  • Widget-uri în stânga;

Widgeturile pot fi sincronizate cu contul Microsoft pentru acces rapid la știri și alte informații. Dar unii pot considera această funcție redundantă, amintind de vechile widgeturi din Windows Vista.

Informații despre personalizarea widget-urilor în Windows 11Pin
  • Microsoft Teams;

Acest Windows vine cu Teams integrat, util pentru unii, inutil pentru alții, mai ales dacă aceștia folosesc alte platforme de conferințe.

Aspecte mai puțin roz ale Windows 11

Printre minusuri se numără cerințele de sistem mai mari. Pentru a rula Windows 11, aveți nevoie de un procesor de 1 GHz sau mai rapid, cu cel puțin două nuclee pe un cip compatibil pe 64 de biți, 4 GB de memorie RAM și 64 GB sau mai mult spațiu pe disc. De asemenea, va trebui să aveți TPM 2.0 și DirectX 12.

O altă nemulțumire este lipsa suportului nativ pentru managerul de ferestre de tip tiling (organizarea ecranului în secțiuni care nu se suprapun). Dacă depindeți de funcția Snap Assist din Windows 10, este posibil ca Windows 11 să vă lase în urmă.

În cele din urmă, există unii utilizatori care au observat că Windows 11 consumă mai multă energie decât Windows 10, ceea ce ar putea afecta durata de viață a bateriei laptopului.

Windows 11 Home versus Professional - Care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră?Pin

Windows 11 Home versus Professional – Care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră?

Vă gândiți să cumpărați un PC nou? Sau poate doriți să vă actualizați sistemul de operare? Se pare că aveți două opțiuni importante: Windows 11 Home sau Professional. Prețul poate fi diferit între cele două, iar eu sunt aici pentru a vă ajuta să înțelegeți dacă merită investiția suplimentară.

Ce au în comun Windows 11 Home și Professional?

Dacă alegeți oricare dintre cele două ediții, veți beneficia de o serie de caracteristici noi și interesante. Fie că este vorba de Snap Layouts, desktopuri multiple, integrarea Microsoft Teams, noi widget-uri pentru vreme, trafic și calendar, suport pentru jocuri sau bara de sarcini în centrul ecranului, Microsoft le-a inclus pe toate în ambele ediții.

Cerințe minime de sistem și limitări

Nu există nicio diferență în ceea ce privește cerințele minime de sistem între cele două ediții. Dar, aici intervine un aspect interesant, atunci când ne uităm la limitele superioare.

Care sunt limitările lui Windows 11 Home?

Windows 11 Home suportă un procesor cu până la 64 de nuclee și până la 128 GB de memorie RAM. Deși poate părea mult, chiar și PC-urile de top pentru jocuri au în jur de 32 GB de RAM. Practic, cu ediția Home, aveți de două ori mai mult spațiu în ”casa” dumneavoastră virtuală și încă mai aveți loc de extindere.

Ce vă mai oferă Windows 11 Professional?

Când vine vorba de ediția Professional, lucrurile se schimbă puțin. Aceasta suportă două procesoare cu până la 128 de nuclee fiecare și până la 2 terabytes de memorie RAM. Este ceva de care s-ar putea să aveți nevoie dacă lucrați mult la virtualizare, adică la configurarea altor PC-uri virtuale.

Sandbox și Hyper-V

Ediția Professional nu se oprește aici. Aveți Sandbox, care vă permite să rulați o versiune separată sau izolată a sistemului de operare. În acest fel, puteți testa aplicații sau atașamente suspecte fără a afecta sistemul principal.

În plus, Pro vă permite să utilizați Hyper-V, un instrument care vă ajută să creați mașini virtuale. Acest lucru înseamnă că puteți rula o copie virtuală a Linux pe PC-ul dumneavoastră cu Windows sau chiar pe o versiune mai veche de Windows.

Ceea ce se întâmplă în aceste mașini virtuale rămâne separat de mașina dvs. principală. Și nu uitați că există instrumente terțe, precum VMware Workstation Player și VirtualBox de la Oracle, care oferă funcționalități similare fără costuri suplimentare.

Acces la distanță și securitate sporită

Pro vine cu acces la distanță la desktop, care permite altor PC-uri să se conecteze la PC-ul dumneavoastră cu Windows 11 Pro. Este de mare ajutor dacă doriți să vă conectați la PC-ul de acasă atunci când sunteți plecat.

Și să nu uităm de funcțiile de securitate suplimentare, cum ar fi BitLocker, care criptează datele de pe hard disk, menținându-vă datele în siguranță chiar dacă vă este furat laptopul.

Caracteristicile întreprinderii

Pro vine cu caracteristici mai avansate pentru cei care lucrează la nivel de întreprindere, cum ar fi posibilitatea de a se alătura Azure Active Directory, de a seta PC-ul ca un chioșc, de a participa la politicile de grup și de a utiliza Windows Update pentru întreprinderi.

Dacă vă folosiți PC-ul doar acasă, versiunea Home ar putea fi suficientă pentru nevoile dumneavoastră. Dar dacă sunteți un profesionist și vă folosiți PC-ul la serviciu, ar fi bine să vă uitați mai atent la Professional.

Concluzie: Treceți sau nu la Windows 11?

Decizia finală vă aparține. Trebuie să vă gândiți dacă vă place noul design și noile caracteristici, dacă sunteți dispus să vă actualizați hardware-ul dacă este necesar și dacă sunteți de acord cu unele dintre minusurile sale. Windows 11 nu este cu siguranță o necesitate, dar ar putea aduce un nou suflu experienței de utilizare.

Citește și Cum să adăugați o excludere în Windows Defender Antivirus pe Windows 11

Încheiem acest articol cu speranța că v-am ajutat să vă clarificați dilema și să luați cea mai bună decizie pentru dumneavoastră. Dacă sunteți încă nesigur, vă sfătuiesc să așteptați și să vedeți cum evoluează lucrurile cu Windows 11 în următoarele luni.

Ghidul dumneavoastră pentru o mai bună înțelegere a sistemului Windows

Aș dori să vă ofer un set de resurse valoroase care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine sistemul de operare Windows. Ați fi interesat, nu-i așa? Haideți să aruncăm o privire asupra lor.

Vă place ideea de a impresiona oamenii cu abilitățile dumneavoastră în domeniul calculatoarelor? Am pregătit un set de trucuri care cu siguranță vor stârni interesul oricui vă va vedea folosindu-le.

Probabil că v-ați întrebat care sunt cele mai bune playere media pentru Windows 11. Am alcătuit pentru dvs. o listă cu 7 dintre cele mai populare și eficiente opțiuni.

Aveți nevoie să știți cum să deschideți o imagine ISO în sistemul Windows 11? Nu vă faceți griji, avem un ghid simplu și eficient pentru dumneavoastră.

Navigarea pe internet implică și descărcarea de conținut. Iată o listă de programe care vă vor ajuta să descărcați eficient de pe diverse site-uri web.

Performanța calculatorului este esențială pentru o experiență plăcută și fără probleme. Descoperiți 7 moduri în care puteți îmbunătăți performanța PC-ului dumneavoastră.

Vă mulțumesc.

Cât de utilă a fost această postare?

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Rata medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Ne pare rău că această postare nu ți-a fost utilă!

Să îmbunătățim această postare!

Spuneți-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Bitcoin gratuit Romania
Bitcoin Gratuit Romania

Lasă un comentariu